5 perces szabály

Internetfelhasználó? Több joga van, mint gondolná

Nem működik az internetkapcsolat, a fogyasztóra erőltetik a hűségidőt, és probléma esetén csak nehezen érhető a szolgáltató – többek között ilyen problémákkal találkozik sok felhasználó. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tavaly körülbelül 2500 panasz érkezett be, a legtöbb a panaszkezeléssel, az ügyfélszolgálat működésével és számlázással kapcsolatos volt. Az MR1 Kossuth Rádió annak járt többek között utána, mire kell figyelnie a fogyasztóknak szerződéskötés esetén, és hogy milyen szabályok érvényesek a szolgáltatókra.

Tudjon meg többet az 5 perces szabályról - tények és tévhitek

Valószínűleg Önt is bosszantotta már, hogy a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ügyintézővel csak hosszú várakozást követően tudott beszélni, vagy már a várakozás közben feladta, s letette a kagylót. A témakörrel kapcsolatos cikkünket itt olvashatja.

Telefonos ügyfélszolgálat: az 5 perces szabályról

Valószínűleg Önt is bosszantotta már, hogy a telefonos ügyfélszolgálaton ügyintézővel csak hosszú várakozást követően tudott beszélni, vagy már a várakozás közben feladta, s letette a kagylót.

Általános tévhitet szeretnénk eloszlatni, ugyanis nem minden telefonos ügyfélszolgálatra vonatkozik a fogyasztóvédelemről szóló törvény (Fgytv.) köznapi nyelvben „5 perces szabályként” emlegetett előírása. Az alábbi rendelkezések ugyanis csak a közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozásokra nézve kötelező érvényűek, így például a víziközmű-, távhő-, kéményseprő-ipari szolgáltatókra, postai, villamosenergia- és földgázszolgáltatókra. Egyéb jogszabályban foglalt kötelezettségek alapján pedig a telefonos ügyfélszolgálat működtetésére kötelezett szolgáltatókra (pl. a hírközlés területén).