fényfüzér

Fényfüzérek vizsgálata

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden karácsonyi időszak előtt ellenőrzi a fényfüzéreket. Idén 20 égősor került kiválasztásra, ezek közül nyolcnak fejeződött be eddig a vizsgálata, és egyik sem tudta teljesíteni a biztonsági követelményeket. A vizsgálatok kapcsán a karácsonyfaégők biztonsági szempontjairól tájékoztatott Vermes Bella, az NFH szóvivője a Duna tv Család-Barát című műsorában.

 

Negatív listára került újabb két fényfüzér

A tavaszváró, virágokat formáló hangulatvilágítás vásárlásakor is érdemes körültekintően eljárni. Ezúttal két termék került fel a fényfüzérek negatív listájára: egy márka- és termékazonosító jelölés nélküli, lomblevelű virágzó fát ábrázoló termék, és a "100 LED BALL LIGHT" megnevezésű, gömb alakú lámpatest (megjelenésük az alábbi képen is látható).

Ezek a nem megfelelő termékek magukban hordozzák az áramütés- és a tűzveszély kockázatát.

A biztonságos, és a nem megfelelő fényfüzérek teljes listái elérhetőek a következő linkekről:

Bővült a bevizsgált fényfüzérek listája

További 13 termék került fel a fényfüzérek negatív listájára, míg a megfeleltek 1 termékkel bővültek.

Az idei évben 31 karácsonyi izzósort vizsgált eddig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, melyek közül 75% bizonyult veszélyesnek. A nem megfelelő termékek az áramütés- és a tűzveszély kockázatát hordozzák.

A listára került új termékeket a táblázat végén, sárga kiemelés jelöli:

Körültekintéssel válasszon karácsonyi fényfüzért!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is kiemelt figyelmet fordít a balesetveszélyes fényfüzérek kiszűrésére. Az ellenőrzés célja a nagy üzletláncokban, szaküzletekben és piacokon kapható termékek közül a nem biztonságos fényfüzérek forgalomból való kivonása.

„Tudatos karácsonyt kívánunk!”

Elindulnak az ünnepek előtti kiemelt hatósági ellenőrzések

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdi az ünnepek előtti ellenőrzéseket. A hatóság célja a karácsonyi vásárlások szabályszerű feltételeinek biztosítása, illetve a nem biztonságos termékek kiszűrése. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei év ellenőrzéseinek középpontjában a termékbiztonság, valamint a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll. A hatóság laboratóriumban vizsgálja többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát illetve az üzletekben és a piacokon is végez ellenőrzéseket a veszélyes termékek kiszűrésére.

Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen lesznek a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

A hatóság többféle szempont szerint végzi az ellenőrzést. A kollégák figyelik az árfeltüntetés megfelelőségét (a cél az, hogy a vásárló pontos tájékoztatást kapjon a termék áráról). A hatóság a vásárlói megkárosítások kiszűrésére is hangsúlyt fektet, hiszen fontos, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek. Az akciós ajánlatok valóságtartalma is ellenőrzés alá kerül (a kollégák vizsgálják az akciós csomagok tartalmát, szankcionálják azt, ha fiktív árkedvezményekkel vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak). A veszélyes termékek forgalomból történő kiszűrése és kivonása azt a célt szolgálja, hogy a vásárló ne találkozzon nem biztonságos szezonális termékkel, ezen belül a hatóság kiemelt figyelmet fordít a fényfüzérek vizsgálatára is.