megyei rendezvény

Szakmai fórum a helyi vállalkozókért

Szavatosság és jótállás: két olyan terület, ahol a kereskedők számos hiányossággal küzdenek. Ennek kiküszöbölése érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal ismeretterjesztő előadások formájában készíti fel őket a helyes eljárásra. Az Orosházi Járási Hivatal a negyedik állomása volt november 15-én annak az előadás sorozatnak, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési Főosztály az Orosházi Járási Hivatallal közösen szervezett. Az ok, hogy az ellenőrzések során számos hiányosságot fedeztek fel a kereskedőknél a szavatosság, jótállás és panaszkezelés szabályainak ismeretéről.

Minden tizedik fogyasztásmérő gyanús

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Baranya Megyei Kormányhivatal közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet kedden Pécsen a fogyasztásmérőkkel kapcsolatos tudnivalókra. Az eseményen kiderült, hogy minden tizedik fogyasztásmérő esetében merül fel a manipuláció gyanúja.

,,Határon innen és túl Hírös Hét Fesztivál’’

Az immáron 82. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál, az idei évben augusztus 19. – augusztus 28. között felpezsdítve Kecskemét belvárosát, kínált sokszínű, attraktív programokat valamennyi korosztály számára. A szervezők a hagyományoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektettek e térséget jellemző tradíciók bemutatására, mind a koncertek, kiállítások, mind pedig a gasztronómiai és gyermekprogramok révén. A siker az idei évben sem maradt el: Mindezt jól példázza nem csak a térségből, hanem az ország különböző pontjairól érkező vendégek sokasága, valamint a testvérvárosi delegációk jelenléte.

A rendezvényen augusztus 25. napján 14:00 órától képviseltette magát a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, a Foglalkoztatási Főosztály, valamint a Népegészségügyi Főosztály is.

Laboratóriumi nyílt nap a Kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon

2016. augusztus 25-én Kecskeméten, a Kossuth téren megrendezésre kerülő Hírös Hét Fesztiválon részt vett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriuma, valamint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. A látogatók képet kaptak a laboratóriumok mindennapi munkájáról és feladatairól.

Hírös Hét Fesztivál - fogyasztóvédelmi program augusztus 25-én


P R O G R A M A J Á N L Ó

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, a Foglalkoztatási Főosztály, valamint a Népegészségügyi Főosztály is képviselteti magát az idén 2016. augusztus 19. – 2016. augusztus 28. között Kecskeméten, a Kossuth téren megrendezésre kerülő ,,Hírös Hét Fesztiválon". A hatósági jelenlét célja, hogy az érdeklődők a tudatos fogyasztóvá válás jegyében, minél szélesebb témakört érintően kérdéseikkel, észrevételeikkel személyes konzultáció keretében fordulhassanak a hatóságok szakembereihez. Augusztus 25-én az alábbi programmal várják a látogatókat a fogyasztóvédelmi szakemberek.

Fogyasztóvédelmi tájékoztató Gyomaendrődön

A Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya egyfajta roadshow első állomásaként, április végén előadást tartott a Gyomaendrődi Járási Hivatal illetékességi területén székhellyel, telephellyel rendelkező kereskedők részére „Amit tudni illik a szavatosság, jótállás, panaszkezelés szabályairól” címmel.

Fogyasztóvédelmi elismerések Csongrád megyében

Harmadik alkalommal adták át Szegeden ünnepélyes keretek között a Dr. Csada László-díj fogyasztóvédelmi elismerést a közigazgatás, a vállalkozói szféra, illetve a civil területen dolgozó szakembereknek. A PROKO TRAVEL Kft. utazási iroda pedig immár másodjára pályázott sikerrel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által alapított „Fogyasztóbarát Vállalkozás” védjegyre.

Programajánló: Március 11-én tanácsadás és játék a Fogyasztók Világnapja alkalmából

A Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya több éve programsorozattal emlékezik meg a Fogyasztók Világnapjáról. Ebben az évben a hatóság munkatársai március 11-én, pénteken 9-től 12 óráig „A fogyasztók napja” rendezvényre várják a fogyasztókat és az érdeklődőket Székesfehérvár, Holland fasor 2.

Online kockázatok és internetes biztonság

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Tájékoztató Központ Zala Megye március 1-én előadást szervezett "Internetes vásárlások - hasznos tudnivalók és jó tanácsok fogyasztók részére" címmel. Az online vásárlások, az elektronikus kereskedelem egyre több állampolgárt érint, ezért fontos az online vásárlás kockázatainak megismerése. Az internetes vásárlással kapcsolatban dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ (EFK) vezetője adott információkat és hasznos tanácsokat az érdeklődő megjelenteknek.

A közönség soraiban végzett gyors felméréssel kiderült, milyen sokan vásároltak, rendeltek már terméket interneten, ugyanis gyors, kényelmes megoldás, nincs nyitvatartási időhöz kötve, a világ bármely pontjáról megtehető, az árösszehasonlító oldalakon gyorsan megtudható, melyik webshop ajánlata a kedvezőbb.

Szavatosság, jótállás és panaszkezelés – rendezvény Békéscsabán

„Szavatosság, jótállás és panaszkezelés a 2014. évi jogszabályváltozások tükrében” címmel jelentős érdeklődés mellett tartottak előadást a Békés Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei Békéscsabán.

2014-ben jelentős jogszabályváltozás történt, így többek között a 151/2003. (IX.22.) Kormányrendelet is módosult, ami a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termékek körét szabályozza. A rendelet melléklete felsorolja az érintett termékek körét, ami az elmúlt évben bővült a korábbi szabályozáshoz képest. Például nem csak a közlekedési eszközök, hanem azok tartozékai, illetve alkatrészei is 10 ezer forint vételár felett a kötelező jótállás hatálya alá tartoznak.