hanganyag

Óvatosan a csábító kuponokkal!

Beköszöntött az ősz és ezzel együtt a ruhatár cseréje is. Ehhez kínálnak segítséget - többek között - az ismert női magazinok kuponos akciói. A meghirdetett akciós időszakok során azonban érdemes odafigyelni arra, hogy valóban kedvezőbb áron jutunk-e hozzá a kiválasztott termékekhez, vagy szolgáltatásokhoz. Évről évre érkeznek panaszok a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz is, de nem az ismert női magazinok kuponos akcióival vannak az igazi problémák, hanem a tipikus kuponos oldalakkal. Ezzel kapcsolatos hatósági tapasztalatokat osztott meg Vermes Bella a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője és Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, mely az alábbiakban meghallgatható.

Itt az iskolakezdés. Megvette már a tanszereket?

Az iskolakezdésre való tekintettel a hatóság szakemberei különböző laboratóriumi vizsgálatokat végeztek el olyan termékeken, amelyeket a gyermekek az iskolában rendszeresen használnak; tolltartók, radírok, színesceruzák, valamint tornaruhák ellenőrzésére került sor. Az Inforádió Délelőtti Mérleg című műsorában az NFH Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumának vezetőjét, László Erzsébetet kérdezték az ellenőrzés eredményeiről.

Egészségügyi szűrővizsgálat?

Továbbra is előforduló gyakorlat az árubemutatókat „egészségügyi szűrővizsgálatként”, „egészségnapként” „ingyenes állapotfelmérésként” feltüntetni. A témakörben az MR1 Kossuth Rádió Napközben című műsora hosszabb interjú keretében kért tájékoztatást - több szakértő mellett - a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetőjétől, dr. Solymossy Pétertől is, mely az alábbiakban meghallgatható. Kapcsolódó közlemény olvasható ezen a linken.

Ez az applikáció az EB-n is jól jöhet

A foci EB kapcsán is érdemes letölteni az ingyenesen és internetkapcsolat nélkül használható “ECC-Net: Travel” mobil alkalmazást, amely a külföldön bennünket megillető jogok érvényesítéséhez nyújt segítséget. Az Európai Fogyasztói Központ "fogyasztóvédelmi tanácsok a labdarúgó Európa-bajnokságra utazók számára" címmel adott ki nemrégiben tájékoztatót.

Dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című tegnapi műsorában elmondta: nagyon sokan nem utazási irodán keresztül mennek az EB-re, hanem egyénileg vásárolták meg a repülőjegyüket, foglalták le a szállásukat, esetleg autót bérelnek, turisztikai szolgáltatásokat vesznek igénybe, így fontos tudniuk, hogy milyen jogaik vannak, mit tehetnek, ha egy külföldi céggel, eladóval szemben panaszuk merül fel.

A hanganyag meghallgatható az alábbiakban.

Pár szóban az online vásárlás szabályairól

A Petőfi Rádió Talpra Magyar című reggeli műsorában az online vásárlás szabályairól tudakozódhattak a hallgatók, érintve az akciós áron való vásárlást, az elállás jogát, illetve például a hatóság által létrehozott Mintawebáruházat, ahol a vásárlók és a vállalkozások is tájékozódhatnak jogaikról és kötelezettségeikről.

Hírközlési panaszok a tavalyi évben

A tavalyi év során, összesen 2 539 panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz a különböző elektronikus hírközlési szolgáltatásokat érintően. A kifogások legtöbbször a tv, telefon, vagy internetszolgáltatók ügyfélszolgálatára, panaszkezelésére vagy megtévesztő tájékoztatásra érkeztek. Az MR1 Kossuth Rádió Napközben című műsorában dr. Fehér Mónika, az NFH főosztályvezető-helyettese számolt be a hatósági ellenőrzés tapasztalataitól, mely az alábbiakban meghallgatható.

Fogyasztóvédelmi kihívás - ezen a héten környezettudatossággal

Hétfőn kezdődött egy hónapos fogyasztóvédelmi kihívás sorozatunk, mely hivatalos közösségi oldalunkon nyomon követhető. Ezen a héten a KÖRNYEZETTUDATOSSÁG áll a középpontban. A téma jelentőségét aktuálissá teszi a napokban ünnepelendő Környezetvédelmi Világnap is.

Az alábbiakban meghallgatható az MR1 Kossuth Rádió Napközben című műsorának riportja az NFH szóvivőjével a kihívás részleteiről. Napi öt perc a tudatos fogyasztásért - csatlakozzon Ön is, kísérje figyelemmel a hatóság Facebook oldalát! #NFHkihívás

Magyarország továbbra is élen jár a veszélyes termékek felkutatásában

Magyarország a tavalyi évben 238 értesítést küldött az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe (RAPEX), mellyel az éves jelentés alapján ismét dobogós helyen végzett, mindössze 1 riasztással maradt le az első helyen végzett Spanyolországtól.

A fiatalkorúakat védő rendelkezések betartásának ellenőrzése

A fogyasztóvédelmi hatóság gyermek- és fiatalkorúakat célzó reklámokat vizsgált, illetve a 18. életévüket be nem töltött személyek alkoholtartalmú italokkal és dohánytermékkel történő kiszolgálását ellenőrizte. Az összesen 1046 próbavásárlás során 392 esetben történt jogszabálysértés. Pozitív eredményt mutatott a gyermek- és fiatalkorúakat célzó reklámok ellenőrzése, melynek során csupán 2%-os jogsértést tárt fel a hatóság. A 2015. évi vizsgálat eredményeit Vermes Bella, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője ismertette az InfoRádió, Délutáni mérleg című műsorában. A vonatkozó sajtóközlemény itt olvasható.

Internetfelhasználó? Több joga van, mint gondolná

Nem működik az internetkapcsolat, a fogyasztóra erőltetik a hűségidőt, és probléma esetén csak nehezen érhető a szolgáltató – többek között ilyen problémákkal találkozik sok felhasználó. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tavaly körülbelül 2500 panasz érkezett be, a legtöbb a panaszkezeléssel, az ügyfélszolgálat működésével és számlázással kapcsolatos volt. Az MR1 Kossuth Rádió annak járt többek között utána, mire kell figyelnie a fogyasztóknak szerződéskötés esetén, és hogy milyen szabályok érvényesek a szolgáltatókra.