Blog bejegyzések

Fogyasztóvédelmi blog tartalomjegyzék

Az alábbiakban olvasható a Blog.hu online oldalain vezetett fogyasztóvédelmi blogunk (http://fogyasztovedelmi.blog.hu) tartalomjegyzéke. Kattintson a főcímre!

Borkóstoló körút, pincelátogatás, szüreti élménycsomag – mire figyeljen feltétlenül?

K Ö Z L E M É N Y

Az őszi időszakban jellemzőek a szüreti mulatságok és kóstoltató programok. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai ezeken a rendezvényeken is igyekeznek mindazokat a szabályszegéseket feltárni, ami oka lehet a fogyasztók megkárosításának, megtévesztésének. Annak érdekében, hogy tudatosan járjon el egy-egy ilyen alkalommal, az alábbiakat jó szem előtt tartani.

Tűzifavásárláskor is járjunk el tudatosan

Elkezdődött a fűtési szezon, és aki teheti, igyekszik minél kedvezőbb feltételek mellett beszerezni a tűzre valót, a tűzifát. A tűzifa beszerzésnek többféle formája, módja létezik, de vajon tisztában van-e a vásárló, hogy mikor jár jobban? A bizonytalan eredetű, nem legális vállalkozástól vásárolt tüzelőanyag még a látszólag olcsóbb ár ellenére is szinte biztosan nem lesz jó üzlet. Idén ősztől pedig tűzifa vásárlói tájékoztatót kell átadni a megrendelőnek.

Őszi cipővásárlás – jó tanácsok előtte és utána

K Ö Z L E M É N Y

A cipő élettartamát több tényező is befolyásolja. Annak érdekében, hogy ne csak a vásárlásnak örüljünk, hanem hosszútávon is viselhessünk egy-egy darabot, nem árt már vásárlás előtt tájékozódnunk néhány tulajdonságáról. Mit tehetünk azonban, ha már megvan a cipőnk, viszont később kiderül, hogy mégsem volt olyan jó vétel? Mennyi ideig vihetjük vissza? Mikor kinek kell bizonyítania? Milyen szavatossági jogok közül választhat a fogyasztó? Közleményünkből egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

Idősek világnapja – figyeljünk a szépkorúakra!

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a megemlékezés is indok arra, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, technikailag is rohamosan fejlődő világunkban fogyasztóvédelmi ismeretekkel segítsük őket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tanácsadó anyagokat, melyek a szépkorúak számára hasznosak lehetnek fogyasztóvédelmi témakörben.

Szelfibot: Megfelelő biztonsággal kezeljük!

Gondolta volna, hogy a szelfibot (selfie bot, selfie stick) nem csupán mai korunk vívmánya, de veszélyforrás is egyben? Bár önmagában a termék nem veszélyes, használata során azonban akarva-akaratlanul olyan sérüléseket okozhatunk, mely sokszor már nem helyrehozható.

GPS problémák a mindennapokban

A Békés Megyei Hírlapot kereste meg kérdésével az a fogyasztó, aki GPS készüléket vásárolt, és kifizetés után meglepődve tapasztalta, hogy térkép nincs a termékhez. Úgy vélte, hogy minden GPS készülékhez biztosítanak térképet, hiszen csak így komplett a készülék. Az eladó a reklamáció kapcsán közölte, hogy ők nem ígérték, hogy lesz térkép a készüléken, így szabálytalanság nem történt. Tényleg így van?

Termékbemutatón járt, speciális elállási jogát - az alábbi okok miatt - nem tudja gyakorolni, de mit tehet még?

Remélhetőleg már közismert tény, hogy amennyiben üzleten kívül, fogyasztóként vásárolunk, például egy termékbemutatón, speciális elállási jogunk van. A szerződés megkötésétől, de legkésőbb a megvásárolt termék kézhezvételétől számított 14 napunk van arra, hogy a szerződéstől további kötöttségek nélkül elálljunk.

De mi a helyzet akkor, ha kiderül, hogy a termékbemutató helyszíne a vállalkozás üzletének, telephelyének számított, vagy akkor ha letelt a 14 nap, s utána jövünk rá, hogy mégsem szeretnénk a terméket?

Takarítószolgálatot hívott? Vannak szavatossági jogai, ha minőségi kifogása van?

1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) meghirdette a takarítási világnapot. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon! Az akció Ausztráliából indult, ahol 1989-től szervezik az országos nagytakarítás napját. A Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP). A takarítási világnapon arra buzdítják a Föld lakóit, hogy tisztítsák meg, varázsolják élhetőbbé a környezetüket, és az eredményt lehetőleg hosszú távon őrizzék meg.  Magyarországon ezen a szeptemberi hétvégén a környezet megtisztítására hívják fel az emberek figyelmét. De mire is figyeljünk akkor, ha nem saját magunk kívánjuk elvégezni ezt a sokszor nyűgös és időrabló házimunkát, hanem vállalkozást, takarító szolgálatot, vagy konkrét személyt szeretnénk ezzel a feladattal megbízni?

Ne csak az élelmiszerek, a gyógyszerek vásárlásakor is figyeljünk a lejárati időre!

A hatósághoz több fogyasztói megkeresés is érkezett, mely arról számolt be, hogy a gyógyszertárban kiváltott gyógyszerek felhasználhatósági ideje – a kiváltás napjától számítva – pár napon, pár hónapon belül lejár, így annak rendeltetésszerű felhasználása szinte lehetetlen.

Tudnunk kell, hogy a gyógyszerek a feltüntetett lejárati időn belül jogszerűen forgalmazhatóak, azonban, ha túl közeli a felhasználhatóság vége, akkor értelmét vesztheti a vásárlás, hiszen a készítmények többségét a vásárlók hosszabb időszak alatt kívánják „elfogyasztani”.

Mindezekre tekintettel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezúton is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek vásárlásánál is - már az átvételekor - ellenőrizzük a felhasználhatósági időt, és annak túl közeli lejárata esetén mérlegeljük, hogy ezen időn belül fel tudjuk-e használni a terméket, érdemes-e azt megvásárolnunk.