megyei hírek

Karácsony 2016: Jó tanácsok a kereskedők részére

Ahogy minden évben, az adventi időszak beköszöntével ismét megrendezik Veszprém belvárosában a karácsonyi vásárt, amely kellemes hangulatával segít ráhangolódni az ünnepekre. Hagyománynak tekinthető emellett az is, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi szervezeti egysége  - elsődlegesen megelőző célzattal - tájékoztatást nyújt a vásáron jelen lévő vállalkozóknak, vállalkozásoknak a tevékenységüket érintő, fogyasztóvédelmi szempontból jelentős jogszabályi előírásokról.

Szakmai fórum a helyi vállalkozókért

Szavatosság és jótállás: két olyan terület, ahol a kereskedők számos hiányossággal küzdenek. Ennek kiküszöbölése érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal ismeretterjesztő előadások formájában készíti fel őket a helyes eljárásra. Az Orosházi Járási Hivatal a negyedik állomása volt november 15-én annak az előadás sorozatnak, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési Főosztály az Orosházi Járási Hivatallal közösen szervezett. Az ok, hogy az ellenőrzések során számos hiányosságot fedeztek fel a kereskedőknél a szavatosság, jótállás és panaszkezelés szabályainak ismeretéről.

Már harmadszorra: Fogyasztóvédelem az izsáki Táncsics iskolában

Tudatos fogyasztó nem lesz, hanem a tanulás révén fejlődik. A mai felnőtt korosztály számára még nem volt lehetőség arra, hogy ezt a tudást megszerezze, saját tapasztalatai vezették rá arra, hogy mire figyeljen vásárlásai során. A most felnövő fiatal generáció számára azonban elérhető és könnyebben megszerezhető ez az ismeret, hiszen mind a fogyasztóvédelemről szóló törvény, mint pedig az egyes fogyasztóvédelmi politikai irányzatot megfogalmazó irányelvek is tartalmazzák az ezt megvalósító feladatokat.

Békéltető Testületi szemmel az interneten történő vásárlások buktatóiról

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara átadta a kamara mellett működő békéltető testületnek a mai igényeknek megfelelő modern, korszerű technikai eszközökkel felszerelt irodahelyiséget, valamint a meghallgatások, illetve a tanácsadások lebonyolításához szükséges külön termet. Ebből az alkalomból beszélgetett a hiros.hu szerkesztősége dr. Horváth Zsuzsannával, a Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület elnökével az interneten történő vásárlások buktatóiról.

Csak biztonságos termékek kerüljenek a polcokra

A Fogyasztóvédelmi Hatóság azt kívánja elérni, hogy csak biztonságos áruk kerüljenek az üzletek polcaira. Ezért is végeznek folyamatosan ellenőrzéseket a megye üzleteiben, nem is eredménytelenül. – nyilatkozta Kiss András, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának szakügyintézője a vaol.hu portál részére.

A piacfelügyeleti ellenőrzés szemrevételezés alapján történik, tehát a hatóság munkatársai a helyszíni ellenőrzések során vizsgálják azt is, hogy a forgalmazásra kihelyezett termékek veszélyesek lehetnek-e. Amennyiben igen, mintát vesznek belőlük, amelyet laborba küldenek. Ha vizsgálat eredménye igazolja, hogy az áru forgalmazása nem felel meg a szabályoknak, akkor hatósági eljárás indul, amely végső soron az adott termék forgalmazásának megtiltását is jelentheti.

Középpontban a fogyasztásmérőkkel kapcsolatos tudnivalók

A fogyasztásmérőkkel kapcsolatos tudnivalókra hívta fel a figyelmet közös sajtótájékoztatóján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal. Az eseményen elhangzott: Magyarországon tizenötmillió fogyasztásmérő van használatban, melyek a közműszolgáltatók tulajdonát képezik, a fogyasztók a felelős „megőrzésben” érintettek, őket "állagmegóvási kötelezettség" terheli.

Fogyasztóvédelmi tájékoztató Gyomaendrődön

A Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya egyfajta roadshow első állomásaként, április végén előadást tartott a Gyomaendrődi Járási Hivatal illetékességi területén székhellyel, telephellyel rendelkező kereskedők részére „Amit tudni illik a szavatosság, jótállás, panaszkezelés szabályairól” címmel.

A húsvéti ellenőrzés tapasztalatai Pest megyében

A Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei a húsvétot megelőző hetekben fokozottan ellenőrizték a szezonális termékek forgalmazását. Elsősorban a sonkákra, a különféle csokoládéból készült figurákra, a kalácsokra, a tormákra, a mustárokra, a majonézekre, a tojásokra és a tojásfestékekre, valamint a kölnikre helyezték a hangsúlyt.

Fogyasztóvédelmi elismerések Csongrád megyében

Harmadik alkalommal adták át Szegeden ünnepélyes keretek között a Dr. Csada László-díj fogyasztóvédelmi elismerést a közigazgatás, a vállalkozói szféra, illetve a civil területen dolgozó szakembereknek. A PROKO TRAVEL Kft. utazási iroda pedig immár másodjára pályázott sikerrel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által alapított „Fogyasztóbarát Vállalkozás” védjegyre.

Programajánló: Március 11-én tanácsadás és játék a Fogyasztók Világnapja alkalmából

A Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya több éve programsorozattal emlékezik meg a Fogyasztók Világnapjáról. Ebben az évben a hatóság munkatársai március 11-én, pénteken 9-től 12 óráig „A fogyasztók napja” rendezvényre várják a fogyasztókat és az érdeklődőket Székesfehérvár, Holland fasor 2.