tárázás

Figyeljünk a mérlegelésnél !

Minden ötödik élelmiszer-áruházlánc mérlege többet mér a valós súlyhoz képest. A kisebb élelmiszerüzleteknél ennél rosszabb a helyzet, azoknál minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrei. A TV2 mai Mokka adásának vendége Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője volt.

Mennyi az annyi? Gyakran többet mutat a mérleg

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Nem hitelesített mérlegek, a csomagolóanyagot is hozzászámolják a termékhez, kartonpapír a mérleg alatt, és egyéb trükkök az elhelyezésnél. Ez csak néhány szabálytalanság, amellyel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai találkoztak, mikor az üzletekben a többletszámolást vizsgálták. Az adatok szerint minden ötödik próbavásárlásnál többet mutatott a mérleg. Azaz például több felvágottat fizettettek ki, mint amennyit vásároltunk.

A vizsgálat tapasztalatai szerint leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban, és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg. Az élelmiszer-áruházláncoknál minden ötödik próbavásárlásnál, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást az ellenőrök. A tapasztalatok szerint egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt.