NÉBIH

Veszélyes fogyasztószereket is forgalmaznak az interneten

A NÉBIH az EU tagállamok gyorsriasztási rendszerén (RASFF) kapta a hírt, miszerint egészségre ártalmas, nem engedélyezett összetevőt is tartalmazó fogyasztó tea és kapszula rendelhető az interneten elérhető online boltokban és a Facebook-on is. A holland élelmiszerbiztonsági hivatal által közölt információk alapján olyan bolgár eredetű, gyógynövény tartalmú, fogyasztó hatású étrend kiegészítőt hoztak forgalomba az interneten, amely nem engedélyezett összetevőt, valószínűleg szibutramint tartalmaz. A termékek megnevezése: EMTEA, NIVA detox és Irem natural fogyasztó tea illetve kapszula.

Tűzifavásárláskor is járjunk el tudatosan

Elkezdődött a fűtési szezon, és aki teheti, igyekszik minél kedvezőbb feltételek mellett beszerezni a tűzre valót, a tűzifát. A tűzifa beszerzésnek többféle formája, módja létezik, de vajon tisztában van-e a vásárló, hogy mikor jár jobban? A bizonytalan eredetű, nem legális vállalkozástól vásárolt tüzelőanyag még a látszólag olcsóbb ár ellenére is szinte biztosan nem lesz jó üzlet. Idén ősztől pedig tűzifa vásárlói tájékoztatót kell átadni a megrendelőnek.

Mire figyeljünk, ha internetről rendelünk élelmiszert?

Töretlen az internetes kereskedelem népszerűsége. Élelmiszerek vásárlásához is egyre többen választják ezt a sok szempontból kényelmes beszerzési formát. Az új lehetőségek azonban újfajta kockázatokat is rejtenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerüljük az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyeit.

Fogyasztóvédelmi együttműködés Európán túl is – az Egyiptomi Fogyasztóvédelmi Ügynökség járt szakmai tanulmányúton a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál

Az Európai Bizottság Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatósága (DG NEAR) keretei között működő technikai segítségnyújtási és információcsere program, a TAIEX célja, hogy az EU szomszédságpolitikai partnerei számára lehetővé tegye, hogy különböző programok, így különösen szakmai tanulmányutak keretében ismerkedjenek az uniós tagállamok egyes szakterületi intézményrendszerének működésével.

A korábbi libanoni delegációt követően, újabb arab országbeli fogyasztóvédelmi szakemberek számára adott lehetőséget a program arra, hogy a magyar fogyasztóvédelem intézményi kereteit testközelből is megismerhessék, hiszen április 20-22. között az Egyiptomi Fogyasztóvédelmi Ügynökség (CPA) magas rangú delegációja érkezett tanulmányútra a hatósághoz.