fogyasztói jogok

Alig ismerjük fogyasztói jogainkat

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Fogyasztói jogainkról indít tájékoztató kampányt az Európai Bizottság Magyarországon

Brüsszel, Budapest – 2015. június 19. - Annak ellenére, hogy mi magyarok több problémával szembesülünk, áruk vagy szolgáltatások vásárlása, illetve igénybevétele során, és gyakrabban vásárolunk megtévesztő reklámok hatására is, kevésbé ismerjük alapvető fogyasztói jogainkat, mint európai polgártársaink – állapítja meg a fogyasztói jogok ismeretét vizsgáló legutóbbi európai kutatás. Ezért indít jogainkkal kapcsolatos tájékozottságunk növelése céljából figyelemfelkeltő kampányt az Európai Bizottság Magyarországon és további 13 tagállamban. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal közösen megvalósított kampány célja a fogyasztók figyelmének felhívása egyebek mellett arra, hogy jogukban áll a hibás árukat megjavíttatni vagy kicseréltetni, joguk van az interneten vásárolt árukat 14 napon belül visszaküldeni, joguk van tisztességtelen kikötések nélküli szerződést kötni, illetve joguk van a hiteles és korrekt tájékoztatáshoz és reklámokhoz.

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársainak látogatása a wilsteri fogyasztóvédelmi mintaiskolában

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt célkitűzése, hogy a jövő fogyasztóihoz, a gyermekekhez minél több olyan fogyasztóvédelmi ismeretet juttasson el, melyek segítenek a tudatos fogyasztói döntések meghozatalában a vásárlások és egyéb tevékenységek végzése során.

Az ismeretterjesztés hatékony és jól bevált módszereinek megismerése érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság két képviselője a németországi Wilsterben működő alapítványi iskolába látogatott, ahol 2009 óta oktatnak fogyasztóvédelmi ismereteket 5-10. osztályos diákoknak.

Verbraucher Schule diákjai

Öt fogyasztói jog, amit jó, ha ismer

A fogyasztói jogokkal kapcsolatos információs kampány (2014–2015) célja az Unió-szerte hatályos fogyasztói jogokkal kapcsolatos általános ismeretek terjesztése a kereskedők és a fogyasztók körében. További információkat találhat honlapunkon itt, vagy ezen a linken: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_hu.htm