Okosotthon

Óvjuk a Földünket a szebb jövőért!

25 éve, 1991. október 21-én indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra. 25 éve világnap ez a nap, amely cselekvésre buzdít, az élővilág megőrzésére. A Földünk védelmére indított világméretű kampány (Caring for the Earth) cselekvésre buzdított – egyéneket, szervezeteket, döntéshozókat egyaránt. Jelszava, a Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan sokakat megszólított – indult a csöpögő csapok elzárása, a kádfürdőzés zuhanyozásra váltása, az energiatakarékos izzók terjedése, a lakások hőszigetelése, bringával való munkába járásra, szelektív hulladékgyűjtésre.

Energiahatékonysági világnap: Ne a bolygót fűtsük, hanem az otthonunkat!

Március hatodika az Energiahatékonyság Nemzetközi Napja (World Energy Efficiency Day) 1998 óta, melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása, valamint hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a Föld természeti készleteinek végességére és az energiaforrások hatékony felhasználásának szükségességére. Az energiahatékonyság az egyik legegyszerűbb és leginkább költséghatékony módja az energiafogyasztás csökkentése és a megtakarítások növelésére a lakossági, kereskedelmi és ipari ágazatban.

Ijesztő tény, hogy 2015 volt a rendszeres meteorológiai mérések kezdete óta a legmelegebb esztendő. A fejlett országok is egyre inkább felismerik, hogy a klímaváltozás megállítása közös érdek, az energiahatékonyság pedig globális lelkiismereti kérdéssé vált: az ipari országok a világ népességének ugyanis mindössze 20%-át teszik ki, energiafogyasztásának ugyanakkor 80%-áért felel. Különösen fontos felhívni erre a felelősségre a lakosság figyelmét: ahogy az a párizsi klímacsúcson is elhangzott, a világ energiafogyasztásának harmadát az épületek üzemeltetésére fordítjuk, pedig korszerű nyílászárókkal, hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel ez az érték jelentősen csökkenthető lehetne.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt tárgyterületei közé tartozik prevenciós, figyelemfelhívó és tájékoztatási jellegű feladatok ellátása a fenntartható és egészségtudatos fogyasztási szokások kialakítása érdekében. Ennek egyik – a közelmúltban megújult – eszköze pl. az NFH Okosotthon weboldala.

A Föld napja 2015-ben: mivel óvhatja környezetét fogyasztóként?

Már több, mint egymilliárdan ünnepeljük 2015. április 22-én a 45. nemzetközi Föld napját a világ 192 országában.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elkötelezett híve a Földünk megóvása jegyében folytatott - lakosságot célzó - megfelelő tájékoztatásnak, figyelemfelkeltésnek. Ezen belül is hosszú ideje kiemelt feladatként tekintünk a gyermek-, és tanköteles korúak körében zajló tudatos fogyasztóvá válás elősegítésére.

Ennek érdekében évek óta tudatosan építjük be vizsgálati programjainkba, előadásainkba, tájékoztató anyagainkba, innovatív kezdeményezéseinkbe az olyan hasznos információkat, mint például a környezettudatossággal-, a tudatos fogyasztói magatartással-, az energiával-, a Föld készleteivel -, a veszélyes termékekkel -, a biztonságos vásárlással-, internetezés szabályaival kapcsolatos fontos ismereteket.

Fogyasztóvédelmi nyílt nap Szegeden

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egyik fontos célja a fogyasztók ismereteinek bővítése, szemléletük formálása és a tudatos fogyasztói társadalom kialakítása, melynek egyik fontos eszköze a „Laboratóriumi nyílt napok” elnevezésű, évek óta sikeresen szervezett rendezvénysorozat. Szegeden is nagy sikert ért el a legutóbbi nyílt nap, mely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének közös szervezésében, a Mechanikai és Villamos, valamint az Élelmiszer- és Vegyipari Laboratórium szakembereinek részvételével került megrendezésre.