szén-monoxid érzékelő

Tanácsok szén-monoxid érzékelő készülék vásárláshoz

Márkanév, gyártó, cikkszám, és próba gomb. Ezeket érdemes megnézni szén-monoxid érzékelő vásárlásakor. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív listájáról (http://www.nfh.hu/szenmonoxid_lista). Az m1 Ma este műsorában dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója mondta el, mire érdemes még figyelni.

Frissült a CO-érzékelők pozitív listája

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az idei évben 12 féle szén-monoxid érzékelő készüléket ellenőrzött. 9 típus megfelelt a vonatkozó szabvány előírásainak, míg 3 nem. A termékek pozitív és negatív listája elérhető a következő linken: http://www.nfh.hu/szenmonoxid_lista. Az ellenőrzések eddigi eredményeiről, a szén-monoxid érzékelők elhelyezéséről, valamint a készülék életeket mentő fontosságáról az ECHO TV Híradója is tudósított.

⇒ Fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálattal érintett szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája elérhető innen

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, hogy a nyitott égésterű tüzelőberendezések üzemeltetése során keletkező szén-monoxid érzékelésére szolgáló készülékekkel kapcsolatos piacfelügyeleti hatósági feladatok

A szén-monoxid mérgezés veszélyeiről és a megelőzésről tartottak sajtótájékoztatót

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a „szén-monoxid mérgezés megelőzhető” témában tartott nemrégiben sajtótájékoztatót. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott kiemelte az eseményen, hogy fontos széleskörűen megismertetni a lakosságot a problémakör veszélyeiről és természetesen a megelőzésről is. Október derekán elindult a fűtési szezon, nem lehet elégszer a prevencióról beszélni, hogy egyáltalán ne kelljen szembesülnünk a mérgezéssel összefüggő fenyegetettséggel. Deák István tűzoltó alezredes többek között a szén-monoxid mérgezés tüneteiről beszélt, miként is keletkezik ez a színtelen, szagtalan gáz – amelyet csendes gyilkosnak is neveznek –, milyen kockázatokat idézhetünk elő saját magunk is a lakásban, illetve a szén-monoxid érzékelők helyes elhelyezését is ismertette.

Szén-monoxid-jelzőket tesztel a fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelem az idén is kiemelt hangsúlyt fektet az emberi életet veszélyeztető, érzékelésre alkalmatlan eszközök kiszűrésére – jelentette ki Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséről szóló tegnapi közös sajtótájékoztatóján. Az eseményen elhangzott, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fogyasztóvédelemmel és a katasztrófavédelemmel közösen elszánt harcot folytat, hogy lehetőleg senki se essen áldozatául a mérgező gáznak. Az államtitkár kiemelte a szén-monoxid-érzékelők fontosságát, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy még ma is sok a megbízhatatlan készülék a boltok polcain. A fogyasztóvédelem tavalyi próbavásárlásaira és ellenőrzéseire emlékeztetve elmondta, akkor negyvenkét termékből mindössze tizenkettő bizonyult kifogástalannak.

Amit a szén-monoxid érzékelőkről tudni érdemes

A korábbi vizsgálatok tapasztalatai, a szén-monoxid érzékelő készülékek fontossága, illetve a fogyasztók védelme érdekében Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az idei fűtési szezon kezdete előtt is elrendelte, és ennek megfelelően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdte a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Az ellenőrzések eredményeiről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban. Az ellenőrzés megkezdéséről, a szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról nyilatkozott az NFH szóvivője az MTV1 Ma Reggel című október 11-ei műsorában, melyet megtekinthetnek az alábbiakban.

Elkészült a szén-monoxid-mérők pozitív listája

KÖZLEMÉNY

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve elvégezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését. A vizsgálat lefedte a kereskedelmi forgalomban lévő és mintavételezésre alkalmas készülékek körét, a termékek csaknem harmada biztonságos.

Továbbra is kiemelt téma a szénmonoxid-mérők megfelelősége

„A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2014 április óra folyamatosan vizsgálja a kereskedelmi forgalomban kapható szénmonoxid érzékelők megfelelőségét. A vizsgálat során a mintavételezett termékek teljes körű piacfelügyeleti ellenőrzése zajlott és zajlik.”

Pozitív lista a biztonságos termékekről

Ismét vizsgálják a CO-mérőket, a februári rendkívüli vizsgálat nyomán a szakemberek március 15-éig összeállítanak egy "pozitív listát". Tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság kétszer is mintavételezte a szén-monoxid-érzékelőket, és a vizsgálatok során kiderült, hogy többségük nem felel meg az előírásoknak – emlékeztetett a szerdai Ma reggelben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az eddig vizsgált szén-monoxid érzékelők vizsgálati tapasztalatai

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2014 április óra folyamatosan vizsgálja a kereskedelmi forgalomban kapható szénmonoxid érzékelők megfelelőségét. A vizsgálat során a mintavételezett termékek teljes körű piacfelügyeleti ellenőrzése zajlott és zajlik.