Seszták Miklós

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdi a szén-monoxid riasztók ellenőrzését

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Az elmúlt időszakban Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának javaslatára Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter kétszer (2014 decemberében és 2015 januárjában) rendelte el a szén-monoxid riasztó készülékek rendkívüli és fokozott ellenőrzését.

A korábbi vizsgálatok tapasztalatai, a szén-monoxid érzékelő készülékek fontossága, illetve a fogyasztók védelme érdekében Kara Ákos államtitkár az idei fűtési szezon kezdete előtt is elrendelte, és ennek megfelelően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a mai napon megkezdi a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Az ellenőrzések eredményeiről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban.

Kétnapos nemzetközi konferencia a fogyasztói tudatosság témakörében

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. június 18-19. között nemzetközi konferenciát szervezett „A tudatos fogyasztás jelene és jövője - lehetőségek és kihívások a fogyasztóvédelem területén” címmel.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a konferencián elmondta, hogy a fogyasztóvédelem jövőképe a tudatos és fenntartható fogyasztáson alapuló társadalom elérése. Hozzátette, hogy az ilyen társadalom a fogyasztói bizalmon és a tisztességes piaci működésen alapul, továbbá a jól tájékozott fogyasztó, a jogkövető vállalkozások, valamint a hatékony jogi környezetet biztosító erős hatóság kölcsönös együttműködése jellemzi.

Dr. Baranovszky György „Fogyasztóvédelemért” Érdemérem kitüntetésében részesült

Dr. Baranovszky György „Fogyasztóvédelemért” Érdemérem kitüntetésében részesült a fogyasztóvédelem területén végzett kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréséül. A díjat Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár és Dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mb. főigazgatója adta át Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megbízásából.

Elkészült a szén-monoxid-mérők pozitív listája

KÖZLEMÉNY

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve elvégezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését. A vizsgálat lefedte a kereskedelmi forgalomban lévő és mintavételezésre alkalmas készülékek körét, a termékek csaknem harmada biztonságos.