piacfelügyelet

Öngyújtókat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzése során 26 öngyújtóból 8 nem biztonságosat talált. Az öngyújtók eredendően veszélyes termékek, mivel lángot, illetve hőt keltenek, és gyúlékony tüzelőanyagot tartalmaznak. A nem megfelelően kialakított termékek veszélyt jelenthetnek nemcsak a gyermekekre, de a felnőtt felhasználókra is.

Csak biztonságos termékek kerüljenek a polcokra

A Fogyasztóvédelmi Hatóság azt kívánja elérni, hogy csak biztonságos áruk kerüljenek az üzletek polcaira. Ezért is végeznek folyamatosan ellenőrzéseket a megye üzleteiben, nem is eredménytelenül. – nyilatkozta Kiss András, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának szakügyintézője a vaol.hu portál részére.

A piacfelügyeleti ellenőrzés szemrevételezés alapján történik, tehát a hatóság munkatársai a helyszíni ellenőrzések során vizsgálják azt is, hogy a forgalmazásra kihelyezett termékek veszélyesek lehetnek-e. Amennyiben igen, mintát vesznek belőlük, amelyet laborba küldenek. Ha vizsgálat eredménye igazolja, hogy az áru forgalmazása nem felel meg a szabályoknak, akkor hatósági eljárás indul, amely végső soron az adott termék forgalmazásának megtiltását is jelentheti.

Fogyasztóvédelmi kihívás - ezen a héten termékbiztonsággal

Május 30-án kezdődött egy hónapos fogyasztóvédelmi kihívás sorozatunk, mely hivatalos közösségi oldalunkon nyomon követhető.

Ezen a héten a TERMÉKBIZTONSÁG áll a középpontban. Napi öt perc a tudatos fogyasztásért - csatlakozzon Ön is, kísérje figyelemmel a hatóság Facebook oldalát! #NFHkihívás

 

A fogyasztóvédelmi hatóság villamossági termékek biztonságosságát és megfelelőségét vizsgálta

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A fogyasztóvédelmi hatóság az akkumulátoros, tölthető lámpatestek biztonságosságát és megfelelőségét vizsgálta. Az ellenőrzés során akkumulátoros, tölthető zseblámpából, fejlámpából, asztali lámpából történt mintavételezés. A vizsgált 9-féle termékből 8 féle termék bizonyult nem megfelelőnek, ez 89%-os kifogásolási arányt jelent.

Ismét élmezőnyben a magyar fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes termékek felkutatása terén

K Ö Z L E M É N Y

Az Európai Bizottság 2016. április 25-én új adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek tanúsága szerint 2015-ben több mint 2000 veszélyes termék kapcsán került sor az egész Unióra kiterjedő riasztásra. Magyarország – a 2. legtöbb riasztást beküldő tagország – 238 értesítést küldött az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe (RAPEX). Az Európai Bizottság, a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai és az üzleti vállalkozások együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy a nem biztonságos, a fogyasztók életére, egészségére veszélyes fogyasztási cikkeket kivonják az európai piacokról.

Termékvisszahívás: ASSA ABLOY MAB 620C típusú ajtócsukó

Az ASSA ABLOY Limited tájékoztatta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy a társaság önkéntes korrekciós intézkedéseket kezdeményezett a 2014. január és 2015. december között gyártott ASSA ABLOY MAB 620C típusú ajtócsukó termékei tekintetében. Az intézkedés azért vált szükségessé, mert az ASSA ABLOY megállapította, hogy a szerkezet alkatrészei kilökődhetnek, amikor az érintett termékek nyitott állapotban vannak. Erre tekintettel a társaság a MAB-ASSA ABLOY márkanevű, MAB 620C modellszámú, 8022342677100 vonalkódú termék önkéntes visszahívását jelentette be.

Az IKEA visszahívja a Hyby, Lock és Rinna mennyezeti lámpákat

Az IKEA arra kéri vásárlóit, hogy aki korábban Hyby, Lock vagy Rinna mennyezeti lámpát vásárolt, vigye vissza bármelyik IKEA-áruházba, ahol visszakapja a teljes vételárat. Az IKEA vásárlóktól értesült arról, hogy a mennyezeti lámpa üvegbúrája leesett. Néhány esetben orvosi kezelésre volt szükség, egy esetben pedig össze is kellett varrni a sebet.

Minden IKEA-terméket a megfelelő törvényi előírások és szabványok szerint tesztelnek és hagynak jóvá, mielőtt értékesítenék. Mindezek ellenére több sajnálatos balesetről is értesültek, melyek során a Lock és a Hyby mennyezeti lámpák leestek a mennyezetről - derül ki az IKEA közleményéből. A vásárlóik biztonsága és a további incidensek elkerülése érdekében visszahívják az adott termékeket, és visszafizetik azok teljes vételárát.

Csereprogram az Apple hálózati csatlakozóadapterhez

Az Apple megállapította, hogy igen ritka esetekben a következő országokban értékesített Apple hálózati csatlakozóadapterek megtörhetnek, és ezáltal érintésre áramütést okozhatnak: kontinentális Európa, Ausztrália, Új-Zéland, Korea, Argentína és Brazília. A hálózati csatlakozóadapterek 2003-tól 2015-ig voltak a Mac számítógépek és bizonyos iOS-készülékek tartozékai, illetve az Apple világutazó adapterkészlet részét képezték. A vásárlók biztonsága az egyik legfontosabb szempont az Apple számára, ezért úgy döntöttek, hogy az érintett hálózati csatlakozóadaptereket ingyenesen kicserélik egy új, újratervezett adapterre. Azt javasolják vásárlóiknak, hogy a jelzett közlemény szerint minél előbb cseréltessék ki a hibás alkatrészt egy újra. További információk: http://www.apple.com/hu/support/ac-wallplug-adapter/

Termékvisszahívás: Livarno Lux mozgásérzékelővel ellátott krómszínű LED-spotlámpa

A LIDL Magyarország Bt. tájékoztatása szerint a fogyasztók biztonsága érdekében a Briloner Leuchten GmbH gyártó visszahívja a Livarno Lux mozgásérzékelővel ellátott LED-spotlámpa krómszínű változatát. A visszahívásban érintett termékek hátoldalán a 94507-es vagy a 107133-as cikkszámok egyike található. A visszahívás oka, hogy a használat során egyértelműen nem kizárható egy esetleges áramütés veszélye. A Briloner Leuchten GmbH emiatt arra kéri a vásárlókat, hogy ne használják tovább a termékeket.

A fent nevezett termék a Lidl Magyarország üzleteiben 2014. június óta (cikkszám: 94507), illetve 2015. június óta (cikkszám: 107133) volt forgalomban.

Milyen veszélyforrásai lehetnek egy triciklinek, vagy egy játékgördeszkának?

Rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat, lábbal hajtható kisautókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek.