Rétvári Bence

Kiemelt ellenőrzésre számíthatnak a termékbemutatón értékesítők

Januártól a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi az árubemutatókon értékesítő cégeket, miután a parlament kedden elfogadta a kereskedelmi törvény rájuk vonatkozó módosítását - mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Az államtitkár három pontban foglalta össze a szigorítás lényegét: tilos lesz az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódó ajándék, árengedmény, vagyoni előny reklámja, kötelező lesz az ügyfélszolgálat működtetése, és nem lehet a bemutatókon hitelt kínálni a részvevőknek.

A jövőben csak szigorúbb keretek között lehetne termékbemutatót tartani

Pár héten belül elfogadhatja az Országgyűlés az árubemutatók szigorításról szóló jogszabályt. Az idős emberek védelmét célozza elsősorban a törvényjavaslat, amelyet a KDNP terjesztett be. A jogszabálytervezet további részleteiről az MTV1 Ma Reggel című műsorában kérdezték Rétvári Bence parlamenti államtitkárt.

forrás: MTV1

 

További szigorítások szükségesek az árubemutatókkal kapcsolatos szabályozásban

Tovább szigorítana az árubemutatókra vonatkozó szabályokon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a tárca ezért egyeztetést kezdeményezett a társhatóságok és civil szervezetek bevonásával – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten. Koszorús László, az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára jelezte, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2008 óta vizsgálja a termékbemutatókkal kapcsolatos kereskedelmi tevékenységet, ennek ellenére az ellenőrzések tapasztalatai szerint továbbra is kimagaslóan magas arányban élnek vissza a kiszolgáltatott, nyugdíjas fogyasztók jóhiszeműségével.

Termékbemutatók: a Kormány szigorít, a Hatóság ellenőriz

Az árubemutatókkal foglalkozó vállalkozások továbbra is számos esetben visszaélnek az időskorúak hiszékenységével, kiszolgáltatottságával ­­– mondta el Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A nagy számban beérkező fogyasztói panaszok, valamint az előző években lefolytatott témavizsgálatok ellenőrzési tapasztalatai alapján továbbra is indokolt, hogy a termékértékesítéssel egybekötött árubemutatókat továbbra is folyamatosan ellenőrizze a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.  (A hatóság legfrissebb jelentését ide kattintva olvashatja.)