⇒ Fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálattal érintett szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája elérhető innen

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, hogy a nyitott égésterű tüzelőberendezések üzemeltetése során keletkező szén-monoxid érzékelésére szolgáló készülékekkel kapcsolatos piacfelügyeleti hatósági feladatok 2016. július 1-től a fogyasztóvédelmi hatóságtól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerültek át.

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok 

A fenti időszakot megelőzően megvizsgált CO-érzékelőkkel kapcsolatos információk innen érhetők el.

CO-érzékelők pozitív listája letölthető: >>innen<<

CO-érzékelők negatív listája letölthető: >>innen<<

frissült: 2016.09.16.Jótanácsok:

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
  • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

 

 

Share on Tumblr