Országjárás a békéltető testületeknél - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye

A Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek látogatásának következő állomása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület volt. Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Peller Péter titkárságvezető és Keszthelyi Nikoletta a békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Nagyné Varga Katalin főtitkárral és Görömbeiné Dr. Balmaz Katalin, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei békéltető testületi elnökkel, és a testület tagjaival találkozott.

A megbeszélés témája a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület működése, a testület gyakorlata és tapasztalatai voltak a helyi fogyasztói magatartás viszonylatában. Ezen felül szó esett a fogyasztóvédelem hazai helyzetéről, a fogyasztóvédelmi törvény jogharmonizációs célokat szolgáló módosításáról és a költségvetési támogatás elosztásával kapcsolatos gyakorlatról.

Görömbeiné Dr. Balmaz Katalin előadást tartott a megyei békéltető testület eddigi eredményeiről, statisztikai adatairól, 2014. évi és 2015. I. félévi ügyszámok alakulásáról, és a működésük során gyűjtött tapasztalatokról.

A megbeszélésen Koszorús László helyettes államtitkár beszámolt az elmúlt időszak fogyasztóvédelmet érintő változásairól, valamint az elkövetkezendő időszakkal összefüggő irányokról, Keszthelyi Nikoletta békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő röviden ismertette a fogyasztóvédelmi törvény változását.

A testületi tagok üdvözölték a fogyasztóvédelmi törvény módosításának céljait, azaz a békéltető testületek szerepének erősítését, ezzel együtt a magyar vitarendezési kultúra fejlődésének elősegítését. A konzultáció során  a testületi tagok megosztották a Helyettes Államtitkárság kollégáival a megyei tapasztalatokat, a testületi munkával kapcsolatos változtatási javaslataikat.