Fogyasztóbarát település lett Salgótarján, és rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést

Salgótarján kapta meg Nógrád megyében elsőként (az országban tizenötödikként) a „Fogyasztóbarát Település” elismerő címet, amelyet a Nógrád Megyei Kormányhivatalban Koszorús László Gáspár, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára adott át nemrégiben. A rendezvényen hat nógrádi mikro-, kis- és középvállalkozást is elismertek, mint fogyasztóvédelmi szempontból pozitív listás céget, illetve fórumot tartottak az új fogyasztóvédelmi stratégiáról.

A megjelenteket dr. Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja köszöntötte, majd Koszorús László Gáspár elmondta: a helyi vállalkozók rájöttek arra, hogy érdemes fogyasztóbarátnak lenni. Kijelentette: az elmúlt évben érezhető volt már az a fajta szemléletváltás, amely alapján első alkalommal kkv-k esetében nem szabnak ki fogyasztóvédelmi bírságot, csak figyelmeztetést kap az ellenőrzött, azaz nem a szankcionálás, hanem a figyelemfelhívás a fő szempont.

A helyettes államtitkár elmondta: a 2015-ös év a nőkről és a gyerekekről szól, nagyrészt hozzájuk kapcsolódó termékeket vizsgálnak. Pozitív tendencia, hogy évről-évre csökken a fogyasztóvédelmi bírságok kiszabása.

A „Fogyasztóbarát Település” címet azért hozták létre, hogy ezzel is elismerjék egy-egy település erőfeszítéseit, amelyet a helyben lakók érdekében végeznek. Salgótarján városa az országban tizenötödikként veheti át ezt az elismerést, és öt évig használhatja a címet. Koszorús László elmondta: a nógrádi megyeszékhely sokat tesz a fiatalok védelmében fogyasztóvédelmi területen is, ilyen például a 18 éven aluliak dohánytermékkel és szeszes itallal való kiszolgálásának ellenőrzése próbavásárlásokkal, a városi őrség kialakítása, valamint közoktatási intézményekben azon rendkívüli osztályfőnöki órák megtartása, ahol a diákok fogyasztóvédelmi előadásokat hallhatnak.

Ezt követően a helyettes államtitkár átadta Dóra Ottó polgármesternek, és szintén a várost képviselő Tóthné dr. Kerekes Andrea jegyzőnek a „Fogyasztóbarát település” címet elismerő oklevelet.

Dóra Ottó megköszönte az elismerő címet a város, valamint a várossal együttműködő szervezetek nevében is. Mint mondta: az eredmények mellett látják, min kell még javítani.

Ugyancsak ez alkalommal adta át dr. Szabó Sándor kormánymegbízott a pozitív listára felkerült vállalkozásoknak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság erről szóló igazolását. Ez évben kimagaslóan sok, hat ilyen címet adtak át, a Nógrád Szeszám Kft-nek, az Agro-Bódi Kft-nek, a Nyilas-Berényi Kft-nek, a Czikora Team Kft-nek, valamint Molnár István és Vincze Viktória egyéni vállalkozóknak.

A rendezvényen elhangzott, hogy az Országgyűlés nemrégiben fogadta el, hogy a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületei előtt a kis perértékű, székhelyen intézett fogyasztóvédelmi ügyekben kötelező a vállalkozásnak megjelenni, melyről további részleteket a www.nfh.hu oldalról tudhatnak meg az állampolgárok és a cégvezetők.

A délelőtt programjának zárásaként dr. Tóth Gábor, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztályának vezetője tartott előadást vállalkozók, cégvezetők számára az új fogyasztóvédelmi stratégia részleteiről.

Forrásanyag: http://nmkh.hu/nmkh26/index.php/kmbhirek/item/1023-fogyasztobarat-varos-lett-salgotarjan-rekordszamu-pozitiv-listas-ceg-kapott-elismerest 


 

 

Share on Tumblr