Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása

 

 

2015. 09. 15.
S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

KEOP-6.4.0/14-2015-0001 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ KIEMELT PROJEKT
Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása

Mobil töltők, monitorok, notebookok, asztali számítógépek – néhány műszaki cikk, amelyeket a legtöbb háztartásban folyamatosan a konnektorban hagyunk, még akkor is, amikor nem használjuk őket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt vizsgálta meg, hogy mennyit fogyasztanak ezek a készülékek ilyenkor, azaz készenléti vagy kikapcsolt állapotban. A vizsgálat azt igazolja, hogy nem csak környezettudatos, hanem pénzt is spórol az, aki teljesen kikapcsolja a nem használt készülékeket. A vizsgálat a KEOP-6.4.0/14-2015-0001 számú kiemelt projekt részeként készült el.

Akkor, amikor a távirányítóval kikapcsoljuk a TV-t, a házimozit, a készülékek továbbra is áram alatt vannak és fogyasztják az energiát. Készenléti állapotban ("stand by" üzemmódban) ezeknek a készülékeknek akár 20-30 watt is lehet a teljesítményfelvétele. Annyi, mintha folyamatosan égne egy 25 wattos izzó a lakásban.

Sok készülék a napi 1-2 órás, vagy csak néhány perces működés mellett 22-23, vagy akár közel 24 órát is készenléti állapotban van. Ezért az Európai Bizottság az új készülékeknél funkciótól függően 0,5 vagy 1 W-ban maximalizálja a készenléti teljesítményfelvételt.

Mobiltelefon-töltők fogyasztása

A mérésekhez hat töltőt választottunk ki a népszerű márkák közül, eltérő gyártási időszakokból (1998-tól 2013-ig). Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a mért eredményeket, az éves energiafelhasználást és ennek költségét.

Ha számításba vesszük, hogy 4,1 millió magyar háztartásnál csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor láthatjuk, hogy az már 5 millió kWh energia, vagyis 188 millió Ft évente. Érdemes tehát figyelmet fordítani a felesleges energiafogyasztás csökkentésére, mert nem csak költséget takarítunk meg, hanem a környezetért is tenni tudunk, egyetlen mozdulattal.

Monitorok fogyasztása

A mérésekhez három különböző megjelenítési technológiájú monitort választottunk a népszerű márkák közül, eltérő időszakokból:

 • 17” CRT (katódsugárcsöves) monitor, max. felbontás: 1280×1024, 1999. dec.
 • 17” CCFL (hidegkatódos fénycső) háttérvilágítású LCD monitor, natív felbontás: 1280×1024, 2007. jan.
 • 21,5” LED háttérvilágítású FullHD LCD monitor, 2013. már.

A monitorok fogyasztását kikapcsolt és készenléti állapotban is vizsgáltuk.

Átlagos otthoni és irodai használat mellett a vizsgált monitorok esetében, éves szinten akár ezer forintot is megspórolhatunk csak azzal, hogy kikapcsoljuk a készülékeket. A táblázatban a készenléti állapotban felvett teljesítmény, az átlagos használat melletti energiafogyasztást tüntettük fel és azt, hogy mennyit takaríthatunk meg, ha nem hagyjuk készenléti állapotban a monitort.

Notebookok fogyasztása

A mérésekhez három különböző notebookot választottunk a népszerű márkák közül, melyek a processzoroknak megfelelően három eltérő időszakból illetve egy esetben eltérő gyártótól származnak.

 • Intel Centrino Duo, Intel® Core™2 Duo T7300, Energy Star, ~2007. júl.,
  Win XP Pro
 • AMD Dual-Core E-450, Energy Star 5.2, ~2011. aug., Win 8.1 Core
 • Intel® Core™ i3-3120M, Energy Star, ~2012. dec., Win 7 Pro

Kikapcsolt, készenléti/alvó, és tétlen állapotban néztük meg a teljesítményfelvételt, és az alábbi táblázatban foglaltuk össze a mért eredményeket, valamint két összehasonlító adatot. Elsőként az szerepel, hogy hányszor fogyaszt többet a legrégebbi gép a másik kettőnél, majd az, hogy mekkora lenne a megtakarítás, hogyha ezt a gépet a két fiatalabb valamelyikére cserélnénk.

Számításaink alapján évente legkevesebb 200, de akár 450 forint is megspórolhat az, aki leválasztja a táphálózatról a gépet, amikor épp nem használja, vagy nem tölti azt.

Asztali számítógépek fogyasztása

A mérésekhez három különböző gépet választottunk a népszerű márkák közül, melyek a processzoroknak megfelelően három eltérő időszakból származnak. A gépek néhány jellemzőjét az alábbiakban foglaltuk össze a processzorokkal, az energiahatékonyságra és fenntarthatóságra vonatkozó tanúsítványok­kal, a megjelenési dátumokkal, és a gépeken futó operációs rendszerekkel.

 • Intel® Pentium® D 925, Energy Star, 2006. nov., Win XP Pro
 • Intel® Core™2 Duo E7500, Energy Star, Green IT **, gép: 2011. júl., processzor: 2009. első negyedév, Win 8.1 Core
 • Intel® Core™ i3-3220, Energy Star, 2012. aug., Win 7 Pro

Kikapcsolt, készenléti/alvó, és tétlen állapotban néztük meg a teljesítményfelvételt, és az alábbi táblázatban foglaltuk össze a mért eredményeket valamint két összehasonlító adatot. Elsőként az szerepel, hogy hányszor fogyaszt többet a legrégebbi gép a másik kettőnél, majd az, hogy mekkora lenne a megtakarítás, hogyha ezt a gépet a két fiatalabb valamelyikére cserélnénk.

A következő táblázat mutatja a kikapcsolt állapotban felvett teljesítményt, az átlagos otthoni és irodai használat mellett ebből adódó energiafogyasztást és azt, hogy mennyit takaríthatunk meg, ha megszüntetjük a gép tápellátását. A működés közbeni esetnél meghatározott időket leszámítva az évből megmaradt időt vettük alapul a kikapcsolt állapot számolásakor.

Összegzésként elmondható, hogy egy átlagos háztartásban egy számítógép és két mobiltöltő esetén az általunk vizsgált készülékekkel számolva akár 69 kWh energiafogyasztás-többletet is jelenthet, ha használaton kívül nem húzzuk ki őket, ami 2585 Ft-tal terheli meg feleslegesen a családi kasszát évente. Az általunk vizsgáltaknál léteznek kevésbé korszerű készülékek is, amelyeknél a fogyasztás ennek akár a többszöröse is lehet. A készülékeket áramtalanítva megszüntethetjük a felesleges fogyasztást, amivel nem csak spórolhatunk, hanem a környezetünkért is tenni tudunk.

A projektről bővebb információt a www.nfh.hu oldalon olvashatnak, valamint a vizsgálattal kapcsolatban az alábbi videó érhető el: https://youtu.be/rMjdaZ6QYWw

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

 

Share on Tumblr