Lett, litván és bolgár szakemberek látogatása a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál

2015. július 16. és 17-én az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának lett, litván és bolgár tagszervezeteitől 6 munkatárs szakmai tanulmányút keretében látogatást tett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében működő magyarországi Európai Fogyasztói Központnál (EFK).

A résztvevők véleményt cseréltek a Hálózat működésének aktuális kérdéseiről, a határon átnyúló fogyasztói panaszok kezeléséről és a legjobb gyakorlatokról. Az EFK-k munkájának kiemelt részét képezi a fogyasztók tájékoztatása és a fogyasztói tudatosság növelése, így élénk szakmai beszélgetés zajlott a résztvevők között a központok által végzett tájékoztatási és kommunikációs tevékenységekről is. Emellett a szakemberek megosztották egymással az európai uniós hálózatokkal (Europe Direct, Enterprise Europe Network, Solvit) folytatott együttműködésük eredményeit és tapasztalatait is.

Ezen túlmenően a résztvevők bemutatták a befogadó intézményeik működését a fogyasztóvédelem területén, valamint saját országuk fogyasztóvédelmi rendszerét és speciális fogyasztóvédelmi előírásait. A külföldi szakemberek kiemelt figyelemmel követték a magyar EFK befogadó intézménye, az NFH innovatív kezdeményezéseinek bemutatását, különösen a „Fogyasztóbarát vállalkozás” és a pozitív lista iránt mutattak fokozott érdeklődést. A külföldi szakemberek látogatást tettek az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában is, ahol kiemelt érdeklődéssel hallgatták a magyar szakemberek ismertető előadását a labor tevékenységeiről és feladatairól.

A külföldi szakembereket személyesen fogadta és köszöntette dr. Szente István, az NFH mb. főigazgatója, aki kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság támogatja és figyelemmel kíséri a magyar EFK munkáját, és példaértékűnek tartja a magyar központ elmúlt időszakban elért eredményeit a határon átnyúló fogyasztói panaszok hatékony rendezése, a központ médiatevékenysége, valamint a fogyasztók és vállalkozások tudatosságának növelése terén.

Összességében szakmailag egy rendkívül hasznos tapasztalatcserére került sor a lett, litván, bolgár és a magyar szakemberek között, amely hozzájárul a határon átnyúló fogyasztói panaszok hatékony kezeléséhez, valamint a magyar és a partner EFK-k közötti szakmai munkakapcsolat további erősödéséhez.

 

 

Share on Tumblr