100 db lila színnel világító nem cserélhető LED-et és felfűzött szerelést lehetővé tevő csatlakozóaljzatot tartalmazó, a csomagolódobozban lévő adatlapon 100 LED feliratú díszvilágítási füzér

Modeltípus szám: 
márkajel nélküli, 100LED termékazonosító jelölésű
Regisztrációs szám: 
PIF-00447-7/2015.
Mintavétel helye: 
EZER APRÓSÁG
Mintavételi cím: 
1087 Budapest, Kőbányai u. 21. 250. épület 5.sz. üzlet
Importerek: 
Forgalmazók: 
Származási ország: 
Kína
Termék kategória: 
díszvilágítási (fény)füzérek
Termék leírás: 
A díszvilágítási füzért 100 db soros-párhuzamos kapcsolású, átlátszó burás, lila színnel világító LED-fényforrás alkotja. A LED-es áramköröket két, átmenő huzalozásként funkcionáló, a villogtató egység bemeneti kapcsaitól induló és egy lengő csatlakozóaljzatban végződő vezetékszálra csavarták rá annak érdekében, hogy a füzér további tagokkal is bővíthető legyen. A 6,53 m hosszú vezetékköteg felszínéből kiálló, négy párhuzamos áramkörben elhelyezett 100 db LED táplálására és vezérlésére egy műanyag burkolatú, olyan villogtató egység szolgál, amelynek bemenetére közvetlenül a hálózati feszültség kapcsolható. Az egyes LED-es áramkörök áramfelvételének korlátozására, és a LED-ek működési feszültségeinek beállítására a villogtató egységtől induló áramkörök 2-25. pozíciószámú LED-jeivel egy-egy db fémréteg ellenállást is sorba kötöttek. A LED-ek forrasztott kötéseinek véletlen érintés elleni védelmét a LED-ekre húzott zsugorcsövekkel oldották meg. A villogtató egységen belül a beforrasztott vezetékek húzás és csavarás elleni tehermentesítésére különálló eszközt nem alkalmaztak ugyan, de a vezetékbevezető nyílások mögött a vezetékekre melegragasztót folyattak. A lámpatest főbb alkatrészei: "PK PK-001 2.5A 250V~ S, N, D, FI, VDE" vagy "2.5A 250V~, VDE GS" feliratokkal ellátott, kétpólusú csatlakozódugó; "EK-04, CE, ETS Germany, EMC LVD tested, a II. érintésvédelmi osztály és a freccsenő víz elleni védettség jele, IP44, 8PROGRAMS, MINI CONTROL-LER, PRESS" + angol nyelvű funkció elnevezésekkel jelölt villogtató egység (belső nyomtatott áramköri lap: 4F-220V W9209); feliratok nélküli, kétpólusú csatlakozóaljzat a további füzérek csatlakoztatásához; feliratok nélküli, egyeres, egyszeres szigetelésű összekötő vezetékek; feliratok nélküli, egyeres, egyszeres szigetelésű átmenő huzalozás és feliratok nélküli, kéteres, kettős szigetelésű, 0,75 m hosszú hálózati csatlakozóvezeték.
Veszély jellege: 
A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek, mivel a termék külső és belső huzalozásánál alkalmazott vezetékek érkeresztmetszete 0,05 mm2-nél kisebb, az alapszigetelésű vezetékrészek és néhány esetben a szigeteletlen vezetőrészek megérinthetőek, a villogtató egység kapcsaihoz és a LED-ekhez forrasztott vezetékvégek húzással és csavarással szemben nincsenek megfelelően tehermentesítve, a villogtató egység vezetékbevezető nyílásait körülvevő burkolati részek széle éles (nem lekerekített), a lengő csatlakozóaljzat féloldalas csatlakoztatást tesz lehetővé, a villamos szilárdság vizsgálaton a fényforrásokat burkoló zsugorcsövek az előírtnál kisebb feszültségen átütöttek, valamint a vízbehatolás ellen nem védett kivitelű terméket kültéri használatra ajánlják. Mindezek következtében a termék rendeltetésszerű használata áramütés- és égési sérülés-veszélyes. Az elvégzett kockázatértékelések alapján a termék mindkét veszély szempontjából egyaránt súlyos kockázatot jelent valamennyi felhasználójára nézve.
Hatósági intézkedés: 
Már forgalomba hozott áru forgalomból való kivonásának elrendelése
Date of signature: 
2015.06.03.
Képek a termékről: