99 db sárga színnel világító nem cserélhető LED-et tartalmazó, a csomagolódobozon "100 LED Christmas light" feliratú díszvilágítási füzér

Modeltípus szám: 
márka- és termékazonosító jelölés nélküli
Regisztrációs szám: 
PIF-00124-7/2015.
Mintavétel helye: 
EZER APRÓSÁG
Mintavételi cím: 
1087 Budapest, Kőbányai u. 21. sz. 250. épület 5.sz. üzlet
Importerek: 
Forgalmazók: 
Származási ország: 
Kína
Termék kategória: 
díszvilágítási (fény)füzérek
Termék leírás: 
A díszvilágítási füzért 99 db soros-párhuzamos kapcsolású, átlátszó burás, sárga színnel világító LED-fényforrás alkotja. A fényforrások összekötő vezetékei útján egymással összecsavart három párhuzamos áramkörben elhelyezett, kúpos kialakítású prizmákkal ellátott LED-ek táplálására és vezérlésére egy műanyag burkolatú, olyan villogtató egység szolgál, amelynek bemenetére közvetlenül a hálózati feszültség kapcsolható. Az egyes LED-es áramkörök áramfelvételének korlátozására, és a LED-ek működési feszültségeinek beállítására a villogtató egységtől induló áramkörök első 18 LED-jével egy-egy db fémréteg ellenállást is sorba kötöttek. A LED-ek forrasztott kötéseinek véletlen érintés elleni védelmét a LED-ekre húzott zsugorcsövekkel oldották meg. A villogtató egységen belül a beforrasztott vezetékek húzás és csavarás elleni védelmére tehermentesítő eszközt nem alkalmaztak ugyan, de a vezetékbevezető nyílások mögött a vezetékekre melegragasztót folyattak. A lámpatest főbb alkatrészei: "2.5A 250V~, CE, II. érintésvédelmi osztály jele, B" feliratokkal ellátott, kétpólusú csatlakozódugó; "EK-04, CE, ETS Germany, EMC LVD tested, II. érintésvédelmi osztály jele, freccsenő víz elleni védettség jele, IP44, 8PROGRAMS, MINI CONTROLLER, PRESS" + angol nyelvű funkció elnevezésekkel jelölt villogtató egység (belső nyomtatott áramköri lap: YBLB-4); feliratok nélküli, egyeres, egyszeres szigetelésű összekötő vezetékek és feliratok nélküli, kéteres, egyszeres szigetelésű, megközelítőleg 0,6 m hosszú hálózati csatlakozóvezeték. A fogyasztási cikk eladási ára: 800 Ft/db.
Veszély jellege: 
A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek, mivel a termék külső és belső huzalozásánál alkalmazott vezetékek érkeresztmetszete 0,1 mm2-nél kisebb, az alapszigetelésű vezetékrészek megérinthetőek, a villogtató egység kapcsaihoz és a LED-ekhez forrasztott vezetékvégek húzással és csavarással szemben nincsenek megfelelően tehermentesítve, a villogtató egység vezetékbevezető nyílásait körülvevő burkolati részek széle éles (nem lekerekített), a villamos szilárdság vizsgálaton a fényforrásokat burkoló zsugorcsövek az előírtnál kisebb feszültségen átütöttek, valamint a vízbehatolás ellen nem védett kivitelű terméket kültéri használatra ajánlják. Mindezek következtében a termék rendeltetésszerű használata áramütés- és égési sérülés-veszélyes. Az elvégzett kockázatértékelések alapján a lámpatest mindkét veszély szempontjából egyaránt súlyos kockázatot jelent valamennyi felhasználójára nézve.
Hatósági intézkedés: 
Már forgalomba hozott áru forgalomból való kivonásának elrendelése
Date of signature: 
2015.06.03.
Képek a termékről: