Fogyasztóbarát Település címet nyert el Székesfehérvár

Az országban tizenharmadikként Fogyasztóbarát település címet nyert Székesfehérvár, az elismerést Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek. Az ünnepség keretében újabb 11 székesfehérvári vállalkozás került fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív listájára.

Koszorús László az ünnepségen hangsúlyozta: Székesfehérvár figyelemreméltó pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakállamtitkárságához, amely jól mutatta a város elkötelezettségét a fogyasztók iránt. „A város pályázatában több vállalást is tett, ilyenek például, hogy a szekesfehervar.hu-n keresztül el lehet jutni az nfh.hu-ra, támogatja a fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket és rendezvényeket. A bírálóbizottságnak könnyű feladata volt a fehérvári pályázat elbírálásakor, mert fogyasztóbarát módon állnak hozzá a városvezetők a városban élőkhöz.” – hangsúlyozta Koszorús László, aki egyedülálló kezdeményezésnek nevezte a Székesfehérváron évek óta működő, Fogyasztók kiváló boltja és vendéglátó-ipari egysége címet, amelyet a vásárlók minősítése alapján kaphat meg minden évben néhány vállalkozás. Megjegyezte, hogy sehol nincs az országban hasonló program, ezért át kívánják venni és országosan elterjeszteni.

„Budapest után Fehérváron van a legtöbb multinacionális cég, így a panaszok csökkenése különösen figyelemre méltó. A város nagy hangsúlyt fektet a kormányhivatallal közösen a fogyasztóvédelemre, a fiatalok dohánytermékkel és alkohollal való kiszolgálását pedig a rendőrséggel együtt ellenőrzik. Sajnos a szórakozóhelyeken még mindig tapasztalhatók visszaélések, de folyamatosan javul a helyzet” – fogalmazott az ünnepségen Koszorús László, aki szerint "hatóságként nem inzultálni, hanem konzultálni szeretnének".

Székesfehérvár polgármestere a cím átvétele után kiemelte, hogy az eredmények mögött sok ember sok munkája van, ezért elsősorban a fehérvári szakembereknek szeretne köszönetet mondani, akik intézményekben vagy civil szervezetekben fejtettek ki olyan munkát, aminek eredményeképpen megkapta Fehérvár ezt a megtisztelő címet. "Székesfehérvár mindig is a legjobbak közé tartozott, utóbbi években pedig a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező magyar település. A magas vásárlóerő egy részét, bár itt teremtődik Székesfehérváron, nem helyben költik el, így a fehérvári vállalkozások, a helyi közösség és az önkormányzati struktúra közös érdeke, hogy ez az arány javuljon és minél több forrást költsenek el az emberek itt, a városban. Ez biztosíthatja a vállalkozások számára azt a plusz bevételt, amelyből új munkahelyeket lehet teremteni, és a növekvő iparűzési adóbevételekből tudja fejleszteni a várost Székesfehérvár önkormányzata is. Ez a közös érdekünk és ehhez a XXI. században a fogyasztóvédelem megkerülhetetlen kérdés." - hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011-ben vezette be a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH honlapján megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél az NFH országos ellenőrzései közül, egy kiemelt vizsgálati téma során, semmilyen rendellenességet nem talált a hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük.

Fejér megyében 62, Székesfehérváron pedig 29 ilyen vállalkozás működik. Az ünnepség keretében újabb 11 székesfehérvári vállalkozás került fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív listájára. Nekik Koszorús László helyettes államtitkár, dr. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott és Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Ellenőrzési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője adott át oklevelet.

Elismerésben részesültek Gáspár János Józsefné, Nemes Miklós Béláné, Marton Antal Istvánné, Lencsés István, Petróczi Gáborné, Telkesné Handler Kornélia egyéni vállalkozók, valamint a Szörp Bt., a Németh és Társ Bt., az Euro-a Leder Kft., a Sepa Unio Kft., valamint a Rainbow Üzletlánc Kft.

Forrás: www.szekesfehervar.hu

Share on Tumblr