100 db nem cserélhető miniatűr izzólámpát tartalmazó, (terméken) CHM-240-R100CL, (csomagolódobozon) CHM-240-R100L "RICE 100 Christmas Light" feliratú díszvilágítási füzér

Modeltípus szám: 
márkajelzés nélküli, a terméken CHM-240-R100CL, a csomagolódobozon CHM-240-R100L termékazonosító jelölésű
Regisztrációs szám: 
PIF-00089-9/2015.
Mintavétel helye: 
BONJOUR
Mintavételi cím: 
3060 Pásztó, Kölcsey u. 18.
Importerek: 
Forgalmazók: 
Származási ország: 
Kína
Termék kategória: 
díszvilágítási (fény)füzérek
Termék leírás: 
Az 5,6 m hosszú díszvilágítási füzért elvileg 100 db soros-párhuzamos kapcsolású, átlátszó burás, miniatűr izzólámpának kellene alkotnia, de a négy párhuzamos áramkörben elhelyezett, nem áramhidas kivitelű fényforrásokból három áramkörben 26 db is található, feltehetően az egyes füzérszálak vágási bizonytalanságából adódóan. A négy áramkör táplálására egy műanyag burkolatú, olyan villogtató egység szolgál, amelynek bemenetére közvetlenül a hálózati feszültség kapcsolható. A forrasztott kötések véletlen érintés elleni védelmét az izzólámpákra húzott zsugorcsövekkel oldották meg. A villogtató egységen belül a beforrasztott vezetékek húzás és csavarás elleni tehermentesítésére különálló eszközt nem alkalmaztak ugyan, de a vezetékbevezető nyílások mögött a vezetékekre melegragasztót folyattak. A lámpatest főbb alkatrészei: "2.5A 250V~, VDE CE" feliratokkal ellátott, két pólusú csatlakozódugó; "EK-04, CE, ETS Germany, EMC LVD tested, II. érintésvédelmi osztály jele, freccsenő víz elleni védettség jele, IP44, 8PROGRAMS, MINI CONTROLLER, PRESS" + angol nyelvű funkció elnevezésekkel jelölt villogtató egység (belső nyomtatott áramköri lap: YBLB-4); feliratok nélküli, egyeres, egyszeres szigetelésű, összekötő vezetékek és feliratok nélküli, kéteres, kettős szigetelésű, 0,90 m hosszú hálózati csatlakozóvezeték. A fogyasztási cikk eladási ára: 990 Ft/db.
Veszély jellege: 
A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek, mivel a termék külső és belső huzalozásánál alkalmazott vezetékek érkeresztmetszete 0,1 mm2-nél kisebb, az alapszigetelésű vezetékrészek megérinthetőek, az egyenirányító egység kapcsaihoz és az izzólámpákhoz forrasztott vezetékvégek húzással és csavarással szemben nincsenek megfelelően tehermentesítve, a villogtató egység vezetékbevezető nyílásait körülvevő burkolati részek széle éles (nem lekerekített), a villamos szilárdság vizsgálaton a fényforrásokat burkoló zsugorcsövek az előírtnál kisebb feszültségen átütöttek, valamint a vízbehatolás ellen nem védett kivitelű terméket kültéri használatra ajánlják. Mindezek következtében a termék rendeltetésszerű használata áramütés- és égési sérülés-veszélyes. Az elvégzett kockázatértékelések alapján a fényfüzér mindkét veszély szempontjából egyaránt súlyos kockázatot jelent valamennyi felhasználójára nézve.
Hatósági intézkedés: 
Már forgalomba hozott áru forgalomból való kivonásának elrendelése
Date of signature: 
2015.05.18.
Képek a termékről: