Sajtóközlemény: Söröket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Barna sör, félbarna, vagy világos, árpából esetleg búzából. A különböző típusú, ízű és színű sörök igen széles választékban kaphatóak a kereskedelemben - a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság most ezeket vizsgálta meg. Az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium ellenőrzésén minden sör megfelelt.

A Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg a sör fogalmát, amely szerint:

A sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.

Az ízesített sör: olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.

A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni a „sör”, illetve „ízesített sör” kifejezést, valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék: „világos sör”, „félbarna, vörös sör” vagy „barna sör”. Az „ízesített sörök” megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is fel kell tüntetni.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 40-féle sör vizsgálatát végezte el. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva. A vizsgálat termékek közül valamennyi megfelelt a követelményeknek.

Tekintse meg a vizsgálat kapcsán készült hatósági felvételt!

Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták a szakemberek- azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek.

Az Élelmiszerkönyv az alkoholtartalom feltüntetést egyébként az alábbi besorolás alapján szabályozza:

Sör típusa

Alkoholtartalom

Alkoholmentes sör

legfeljebb 0,50% (V/V)

Alkoholszegény sör

0,51 – 1,50% (V/V)

Kis alkoholtartalmú sör

1,51 – 2,80% (V/V)

Sör

2,81 – 8,0% (V/V)

Nagy alkoholtartalmú sör

8% (V/V) fölött

Több olyan sört is vizsgáltunk, amelynek dobozán a gyártó a minőségi sör jelzőt tüntette fel. A szabályok szerint a termék gyártója „minőségi” jelzőt csak abban az esetben használhat, ha a termék úgynevezett extrakttartalma (az erjedés előtti szárazanyagtartalma) legalább 11%. A 7 db vizsgált „minőségi” sör közül valamennyi termék megfelelt ennek az előírásnak is, azaz a vizsgált termékek esetében a „minőségi” jelző feltüntetése nem megtévesztő.

Bár a sörök remekül szerepeltek a vizsgálatokon, fogyasztásukat csak mértékkel ajánlják az egészségügyi szakemberek.

 

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/sor_vizsgalat_tablazat.pdf

 

A vizsgálatról készült videó pedig itt található:

https://youtu.be/qScdTDeUSI8

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

További információ a sajtó képviselői részére:

Telefonon: Kiss Anita – 06 30 3154040

E-mail-en: kapcsolat@nfh.hu

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr