Piacfelügyeleti szakértői egyeztetés Egyiptommal – az Egyiptomi Ipari Ellenőrzési Hatóság járt szakmai tanulmányúton a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál

Az Európai Bizottság Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatósága (DG NEAR) keretei között működő technikai segítségnyújtási és információcsere program, a TAIEX célja, hogy az EU szomszédságpolitikai partnerei számára lehetővé tegye, különböző programok, így különösen szakmai tanulmányutak keretében az uniós tagállamok egyes szakterületi intézményrendszerének megismerését.

Az Egyiptomi Ipari Ellenőrzési Hatóság (ICA) háromtagú delegációja érkezett tanulmányútra a hatósághoz.

Az Egyiptomi Fogyasztóvédelmi Ügynökség látogatását követően, újabb egyiptomi kollégák ismerhették meg a hazai fogyasztóvédelem és piacfelügyelet intézményi kereteit, azok működését, hiszen május 26-28. között az Egyiptomi Ipari Ellenőrzési Hatóság (ICA) háromtagú delegációja érkezett tanulmányútra a hatósághoz.

A látogatás során az Ibrahim Elmanesterly elnök úr által vezetett küldöttség tagjai dr. Szente István főigazgató úr köszöntőjét követően az NFH munkatársainak informatív és gyakorlatorientált előadásain keresztül ismerhették meg a hazai fogyasztóvédelem és piacfelügyelet rendszerét, külön kiemelve a hatóságnak a termékek piacfelügyeletével összefüggő főbb hatásköreit, illetve a szakterület eddig elért eredményeit.

Az Egyiptomi Ipari Ellenőrzési Hatóság (ICA) háromtagú delegációja érkezett tanulmányútra a hatósághoz.

Tekintettel a piacfelügyeleti hatáskörök több szervezet között történő megoszlására, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) szakértője is hozzájárult a rendezvény sikeréhez előadásával, melyben betekintést nyújtott a NAV vámkezelési eljárásába, valamint az NFH-val történő mindennapi piacfelügyeleti együttműködés részleteibe. Az előadások, valamint a kétoldalú tapasztalatszerzés sikerességét bizonyítja a prezentációkat követően az egyiptomi féltől érkező számos kérdés és észrevétel.

A hazai piacfelügyelet elméleti alapjainak megismerése után a delegáció tagjai látogatást tettek az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumába, illetve a Mechanikai és Villamos Laboratóriumba is, így lehetőségük nyílt arra, hogy a termékbiztonsági kérdéseket gyakorlati oldalról is megismerhessék.

Az Egyiptomi Ipari Ellenőrzési Hatóság (ICA) háromtagú delegációja érkezett tanulmányútra a hatósághoz.

A háromnapos szakmai tanulmányút során fogadta a delegációt Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára is, értékes eszmecserét folytatva a két ország fogyasztóvédelmi szervezetének működését, fejlesztési koncepcióit és stratégiai célkitűzéseit illetően. Többek között szó esett a tárca stratégiai célkitűzéseiről, a digitális kor generálta újszerű kihívásokról. Az elhangzott információkat az egyiptomi delegáció tagjai érdeklődve fogadták, melyeket az egyiptomi intézményfejlesztés és fogyasztói tudatosságnövelés során feltétlenül figyelembe fognak venni, ezt támasztotta alá Ibrahim Elmanesterly elnök úr felvetése is, amely a két intézmény közötti kapcsolatok további elmélyítésére irányult, akár egy jövőbeni újabb tanulmányút, vagy közös rendezvény keretein belül.

Az egyiptomi piacfelügyeleti társszervezet vezetői a látogatás végén köszönetüket fejezték ki a színes és átfogó program megszervezésért, melynek köszönhetően rendkívül értékes és jól hasznosítható ismeretekkel gazdagodtak.

 

 

 

Share on Tumblr