Az Air Lituanica légitársaság működésének leállásával kapcsolatos fontos információk

Az Európai Fogyasztói Központ sajtóközleménye

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ a litván társközpontjától (http://www.ecc.lt/news/air-lituanica-stops-flight-operations) értesült arról, hogy az Air Lituanica litván légitársaság 2015. május 22-én több járatát, majd 23-án valamennyi járatát törölte, és beszüntette működését (http://www.airlituanica.com/en/about-us/news/air-lituanica-stops-rxjd.html; http://www.airlituanica.com/en/about-us/news/air-lituanica-is-5sys.html) .

Annak érdekében, hogy május 22-30. között az Amszterdamba, Brüsszelbe, Prágába, Münchenbe, Párizsba, Billundba, Stockholmba, Vilniusba és Tallinnba közlekedő, valamint ezen városokból visszainduló járatokra repülőjeggyel rendelkező utasok szállítása megtörténhessen, a légitársaság megállapodást kötött az Air Baltic légitársasággal, amely megállapodás értelmében az érintett utasok jegyeit átfoglalják az Air Baltic járataira, így ezen járatok utasai eljuthatnak célállomásukra.

Az átfoglalt járatok indulási időpontjával kapcsolatos értesítést, valamint az új repülőjegyeket az Air Lituanica ügyfélszolgálata küldi majd meg az érintett utasok részére. Amennyiben a felajánlott átfoglalás az utas számára nem elfogadható, akkor az visszautasítható, és ebben az esetben az eredeti jegy árának visszatérítése kérhető az Air Lituanicatól. A május 31-e és június 5-e között induló járatok tekintetében az Air Lituanica még tárgyalásokat folytat az Air Balticcal annak érdekében, hogy ezen járatok utasai elszállítására is megoldást találjon. Ezzel kapcsolatban várhatóan május 27-ig újabb információ várható a légitársaságtól.

A légitársaság közleményében egyébként kifejtette, hogy a törléssel érintett járatok utasainak a 261/2004/EK rendelet, valamint a Montreali Egyezmény alapján járó jogosultságokat a légitársaság biztosítani fogja.

Szükséges kiemelni, hogy a légi utas jogokat szabályozó 261/2004/EK rendelet 5. cikke járattörlés esetére előírja, hogy az érintett utasoknak az üzemeltető légifuvarozó a jegy árának vételi ár szerinti visszatérítését vagy összehasonlítható szállítási feltételek mellett átfoglalást ajánlj fel, amely lehetőségek közül az utas jogosult választani. Emellett járattörlés esetén bizonyos feltételek fennállásakor a fogyasztóknak joguk van az üzemeltető légifuvarozó általi kártalanításhoz (távolságtól függően: 250, 400 vagy 600 EUR összegben) is a rendelet 7. cikkével összhangban. A légi utasok jogairól bővebb információ az Európai Fogyasztói Központ honlapján érhető el: http://magyarefk.hu/hu/hasznos-tudnivalok/legi-utasok-jogai.html

A jegyek árának visszatérítésével kapcsolatban fontos tudni, hogy azok, akik jegyértékesítő vagy utazási irodán keresztül vették meg a jegyeket, és járatukat a légitársaság törölte, ők a visszatérítést is az értékesítőn keresztül igényelhetik. Azon utasok, akik a jegyeket közvetlenül a légitársaság weboldalán vásárolták meg, a honlapon (https://www.airlituanica.com/en/flight-information/refund-conditions.html) található bejelentőlap kitöltésével vagy a fly@airlituanica.com e-mail címre történő igénybejelentés útján kérhetik a jegyárvisszatérítést.

Felhívjuk azon utasok figyelmét, akik jegyüket bankkártyával fizették ki, hogy javasolt felkeresni a kártyakibocsátó bankot és úgynevezett „chargeback” eljárás keretében kérni a kifizetett jegy vételárának visszatérítését. A „chargeback” eljárás lényege az, hogy a bank egy már végrehajtott terhelést a számlatulajdonos utasítására visszavon. Az eljárás részleteiről és megindításának feltételeiről a számlavezető bank tud bővebb információval szolgálni.

A légitársaság leállásával kapcsolatban további kérdéssel vagy olyan fogyasztói panasszal, amelyet az Air Lituanica légitársasággal nem sikerül rendezni, az Európai Fogyasztói Központhoz javasolt fordulni. A központ tájékoztatást és ingyenes jogi segítségét nyújt a panasz rendezésének megkísérlése érdekében. (info@magyarefk.hu; www.magyarefk.hu).

Emellett a légitársaság leállásával és az utasokat megillető jogokkal kapcsolatos legfrissebb információkért javasolt a légitársaság honlapját folyamatosan figyelemmel kísérni. http://www.airlituanica.com/en/home-page.html

 

 

 

Share on Tumblr