Veszélyes rollerek, triciklik, autók - Mire ügyeljünk ezeknél a termékeknél?

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat, lábbal hajtható kisautókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 22 féle terméket vizsgáltak meg a szakemberek a hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában. A termékek közel feléről – összesen 12 termékről – derült ki, hogy nem biztonságos.

roller

Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek. A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre (triciklik, játékrollerek, játékgördeszkák játékautók) terjedt ki. A laboratóriumban szám szerint 9 fajta rollert (8 fajta játékroller és 1 fajta sportroller), 6 fajta triciklit, 4 fajta játékautót és 3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek.

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, az azért baj, mert a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel. Előfordult, és sérülésveszéllyel jár az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak (1 fajta játékroller).

A kifogásolt triciklik a stabilitás vizsgálatoknál buktak el, azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel (3 fajta tricikli). Ezeknél a termékeknél is találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket (1 fajta tricikli), illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat (3 fajta tricikli).

Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amely úgy lett kialakítva, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek.

A vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.

Mivel minden második termék fennakadt a Mechanikai és Villamos Laboratórium ellenőrzésén, a termékek vizsgálatát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatni fogja.

 

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/T%C3%A1bl%C3%A1zat_roller_NFH.pdf

A vizsgálatról készült videó pedig itt található:

https://youtu.be/o5B3pw5BLN4

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

 

 

Share on Tumblr