30-féle hajfestéket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Valamennyi vizsgált termék megfelelt

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 30-féle hajfestéket vizsgált a Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a gyártók betartották-e a termékekre vonatkozó szabályokat. A vizsgálaton valamennyi termék megfelelt, egyetlen hajfestékben sem volt kimutatható káros anyag az előírt határérték felett.

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azért tartotta fontosnak, ezeknek a termékeknek a vizsgálatát, mert a hajfestékek úgynevezett színezék részében ammónia fordul elő, míg a színelőhívó szerekben hidrogén-peroxid van jelen. Ezek a kémiai anyagok erősen irritáló, illetve maró hatásúak.  Éppen ezért az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekről szóló rendelete tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket a gyártóknak be kell tartaniuk. 

Eszerint a megengedett legnagyobb koncentráció az ammónia esetén 6%, míg hidrogén-peroxid esetében 12%. A rendelet azt is előírja, hogy a termékeken figyelmeztető feliratot is el kell helyezniük a gyártóknak.

(Ammónia esetén pl.: 2 % felett: „ammóniát tartalmaz”, Hidrogén-peroxid esetén pl.: „Használjon védőkesztyűt!”, „Szembe ne kerüljön”, „Szembe kerülés esetén azonnal öblítse ki a szemét.”)

A rendelet tartalmazza a kozmetikai termékekben tiltott anyagok listáját is, amelyen az úgynevezett aromás aminok is szerepelnek, ez az anyag a hajfestékek használatakor, bizonyos kémiai folyamatok során képződő toxikus és rákkeltő anyag. Ezek az anyagok bizonyítottan növelik a hólyagrák előfordulási gyakoriságát, de egyes kutatások arra mutatnak, hogy szerepet játszhatnak bizonyos leukémiás betegségek kialakulásában is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által vizsgált valamennyi termék megfelelt a vonatkozó követelményeknek. Tiltott aromás amin egyetlen termékből sem volt kimutatható, a hajfestékek ammónia és hidrogén-peroxid tartalma pedig mind a 30-féle termék esetén megfelelt a rendelet által meghatározott határértékeknek.

Mire figyeljünk a hajfestékek használatakor?

 

  • A hajfestékek csomagolásán mindig olvassuk el a használati utasítást és az egyéb fontos információkat

  • Az ideiglenes „fekete henna” tetoválás növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. Ne használjon hajfestéket/színezőt, ha:

    • arcán kiütés van, vagy fejbőre érzékeny, irritált, sérült.

    • hajfestés után bármilyen reakciót észlelt

    • ideiglenes fekete henna tetoválás korábban reakciót váltott ki Önnél.

  • A hajfesték soha ne kerüljön szembe! Ha ez mégis megtörténik, akkor a szemet azonnal ki kell öblíteni.

  • Védőkesztyű viselése kötelező valamennyi, hidrogén-peroxidot tartalmazó hajápolási termék esetén.

 

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/hajfestekek_vizsgalata.pdf

A vizsgálatról készült videó pedig itt található:

https://youtu.be/in9vNGc9xOM  

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

Share on Tumblr