Laboratóriumi nyílt nap vállalkozások számára

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden évben örömmel vesz részt a Magyar Termék Nagydíj Kiírók Tanácsának munkájában, hiszen a Hatóság fontos küldetésének tekinti azt a feladatot, amelynek eredményeképpen évről évre megszemlélheti, értékelheti és díjazhatja azokat a gyártókat és az általuk előállított termékeket, amelyek kiemelkednek az átlag közül, amelyek a minőségi produktumok között is a legkiválóbbak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - mint a Kiírók Tanácsának tagja - részéről dr. Szente István megbízott főigazgató köszöntötte azon vállalkozásokat, amelyek megjelentek a hatóság új kezdeményezéseként létrehozott eseményen.

Dr. Szente István kiemelte, hogy a Hatóság ellenőrzési eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a vállalkozások többnyire felismerték azt, hogy felértékelődött a vásárlói elégedettség, sokkal fontosabb a minőség és a fogyasztóbarát szemlélet, az erre adott hatósági válasz pedig egy következetes, arányos és méltányos jogalkalmazási politika kialakítása volt. Elmondta továbbá, hogy a hatóság figyelemmel volt, és a jövőben is figyelemmel lesz arra, hogy az ellenőrzésekre ne úgy tekintsenek a vállalkozások, mint egy indokolatlan ”inzultálásra”, hanem lássák: a tisztességtelenek kiszűrése a tisztességesek érdekeit legalább annyira szolgálja, mint a szorosan vett fogyasztóvédelmi szempontokat. A Hatóság a jövőben is folytatja azt a támogató és szolgáló jogalkalmazási gyakorlatot, amelynek során a vállalkozásoknak partnerséget ajánl, a hiányzó ismeretek pótlásához segítséget ad. A legfontosabb célkitűzés tehát az, hogy a fogyasztók és a vállalkozások átláthatóbb, követhetőbb tájékoztatást kapjanak jogaikról és kötelezettségeikről, a vásárolni kívánt termékekről, szolgáltatásokról.

Kiss Károlyné ügyvivő igazgató elmondta, hogy 18 esztendővel ezelőtt a Magyar Termék Nagydíj Pályázat azzal a céllal indult útjára, hogy pozitív megkülönböztetésben részesítse azon vállalkozásokat, amelyek termékei és szolgáltatásai egyetemlegesen is kiváló minőséget testesítenek meg. A tanúsító védjegy, mint a megbízhatóságot igazoló embléma, nem csak pozitív megkülönböztetést biztosít – erősítve gazdasági helyzetüket-, de biztonságot és kiváló minőséget is garantál a fogyasztók felé. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezdetektől tagja a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsának, és elkötelezett a valódi értékeket képviselő termékek elismerésében.  A gyökeres szemléletváltozáson átesett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság túllépett a hagyományosnak vett hatósági szerepkörön, partneri szemlélettel fordul a gyártókhoz, forgalmazókhoz, akik csak akkor tudnak maximálisan teljesíteni, ha tisztában vannak a tevékenységükkel kapcsolatos előírásokkal, jogokkal és kötelezettségekkel. A mai rendezvény úttörő vállalkozás, reményeik szerint egy hatékony és újszerű kommunikáció kezdete. Kiss Károlyné reményét fejezte ki, hogy ez a mostani kezdeményezés egy sorozat kezdete, illetve az információk és gondolatok cseréje révén, később nagyszerű ötletek születhetnek.

A megnyitót követően a laboratóriumi vezetők bemutatták a Hatóság két akkreditált laboratóriumának tevékenységét és működését, illetve válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

 

 

 

 

 

Share on Tumblr