A Föld napja 2015-ben: mivel óvhatja környezetét fogyasztóként?

Már több, mint egymilliárdan ünnepeljük 2015. április 22-én a 45. nemzetközi Föld napját a világ 192 országában.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elkötelezett híve a Földünk megóvása jegyében folytatott - lakosságot célzó - megfelelő tájékoztatásnak, figyelemfelkeltésnek. Ezen belül is hosszú ideje kiemelt feladatként tekintünk a gyermek-, és tanköteles korúak körében zajló tudatos fogyasztóvá válás elősegítésére.

Ennek érdekében évek óta tudatosan építjük be vizsgálati programjainkba, előadásainkba, tájékoztató anyagainkba, innovatív kezdeményezéseinkbe az olyan hasznos információkat, mint például a környezettudatossággal-, a tudatos fogyasztói magatartással-, az energiával-, a Föld készleteivel -, a veszélyes termékekkel -, a biztonságos vásárlással-, internetezés szabályaival kapcsolatos fontos ismereteket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság saját fejlesztésű kezdeményezéseivel az energiatakarékosságra, a háztartásokban keletkező költségek csökkentésére, környezetvédelmi szempontokra, biztonságos termékvásárlásra, tudatos fogyasztásra kívánja felhívni a figyelmet játékos formában a www.nfhokosotthon.hu oldalon, valamint a www.nfhokoskosar.hu kezdeményezéssel is.

Azt gondolhatjuk, hogy egy-egy ember nem sokat tehet sem a Föld energiakészleteinek megőrzéséért, sem a káros tevékenységek (pl. környezetszennyezés, vízpocsékolás, energia túlfelhasználás) megszűntetéséért. Ugyanakkor – mint ahogy a pénzzel kapcsolatban is mondjuk – sok kicsi sokra megy. Ha több ember is hasonlóképpen gondolkodik a környezettudatosság, az energiatakarékosság témakörében, az már jelentős változásokat hozhat saját környezetük, és a későbbiekben az egész Föld életében.


Tekintse meg az alábbi animációt a Föld elmúlt 135 évben
bekövetkezett éghajlati felmelegedéséről:

 

Forrás: http://www.bloomberg.com/graphics/2014-hottest-year-on-record/

 

"Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását."
(William James)


Mire figyelhet tehát a Föld érdekében?

  • Új elektromos készülék vásárlásakor nem kell szemétbe dobnia a régit, figyelemmel arra, hogy az elektronikai készülékek veszélyes hulladéknak számítanak. Felajánlhatja azonban ellenszolgáltatás nélkül az azonos használati célú és mennyiségű régi készülékét annak a kereskedőnek, akitől az újat vásárolja, s aki köteles azt átvenni. Ahol az új termék átadása történik, a vásárló ott tudja leadni a használt berendezést, amelyért a kereskedő díjat nem kérhet. Nagyobb új készüléket, pl. mosógépet, hűtőt általában házhoz szállítanak, melynek során kérésére elszállítják a régit.

  • Vásárlás során előre gondoskodjon arról, hogy legyen Önnél bevásárlótáska, hogy ne az üzletben legyen szükség zacskó vásárlására.

  • Ha új háztartási készüléket vásárol, mindenképpen tudakozódjon előre technikai paramétereiről, hiszen kellő energiahatékonysággal is csak úgy tud üzemelni a készülék, ha megfelelő környezetbe kerülve a kezelési útmutató szerint használják.

  • Lehet, hogy vételára olcsóbb, de vásárlás előtt mindenképpen érdemes tanulmányozni az energiacímkét. Hűtőgépek esetén például az „A” kategóriához képest egy „B” kategóriás hűtő 30%-kal, egy „C” kategóriás pedig 65%-kal fogyaszthat többet. A hűtő, a mosógép, a sütő, a mosogatógép, illetve a légkondicionáló fogyasztása éves áramszámlánk legalább kétharmadáért felelős.

  • Hogyan érdemes szelektíven gyűjtenie a hulladékot? Mik a fő szabályai? Alábbi cikkeinkből megtudhatja: papír, színes üveg, fehér üveg, fém, műanyag.

  • Tudta Ön, mi az a vízlábnyom? Biztosan meg fog lepődni, ha megtudja, hogy egyetlen szelet kenyér előállításához 48 liter vizet használnak fel. De még megdöbbentőbb, hogy egy kiló rizs előállítása 2497 liter vizet emészt fel. Lehet a farmer viselése egyszerre divatos és hatékony? Mindannyian szeretünk jól mutatni farmerban, de tisztában van-e azzal, hogy mennyi víz szükséges egyetlen nadrág előállításához? 9982 liter víz nadrágonként! A farmernadrág esetében ugyanis víz kell a gyapot termesztéséhez, a nadrág varrásához és vegykezeléséhez, majd megvásárlása után a mosásához. Egyes gyártók igyekeznek csökkenteni termékeik vízlábnyomát azzal, hogy a gyapottermelőket hatékonyabb vízfelhasználásra oktatják például Brazíliában és Indiában. Fogyasztóként is hozzájárulhat ehhez azzal, hogy „kisebb vízigény” címkével ellátott farmernadrágot választ, tovább hordja a korábbi farmert az új nadrág vásárlása előtt, illetve többször veszi fel két mosás között.
    Tudjon meg többet a vízlábnyomról! Töltse le az Európai Bizottság kiadványát, „Az éber víz útmutatót” .

  • További hasznos tanácsokat olvashat élelmiszer fagyasztási tippekről, a vízről, az élelmiszerek kezeléséről, az áramfogyasztásról, vagy például a gázfogyasztásról.

 

 

 

Share on Tumblr