A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumai országszerte nyújtanak tájékoztatást és ingyenes bevizsgálási lehetőséget a fogyasztók számára

Károsítja szemét napszemüvege? Allergizáló-e a viselt bizsu, óraszíj? Életveszélyes-e a vásárolni kívánt termék?

Már számos alkalommal tartott nyílt napot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari-, valamint Mechanikai és Villamos Laboratóriuma, hogy felhívja a figyelmet az egyes termékek veszélyeire. A laboratóriumok fő feladata a veszélyes termékek kiszűréséhez szükséges termékbiztonsági vizsgálatok elvégzése, illetve a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat feltárásához alapot nyújtó laboratóriumi vizsgálatok elvégzése. Mindehhez a laboratóriumok a Nemzeti Akkreditáló Testület által odaítélt akkreditált státusszal rendelkeznek.

Mindemellett nagyon fontos a termékbiztonság jelentőségének kommunikálása, a fogyasztók figyelemfelhívása a veszélyes termékekkel kapcsolatosan, melyre a folyamatosan és országszerte megrendezésre kerülő nyílt napok is jó lehetőséget nyújtanak. A nyílt napokon a fogyasztók a laboratórium szakértőitől első kézből kaphatnak információkat a témával kapcsolatban, illetve díjmentes bevizsgálásra nyílik lehetőség valamennyi alkalommal a fogyasztók által hozott bizsuk, óraszíjak, övcsatok allergizáló nikkel kioldódása, illetve napszemüvegek UV-áteresztő képessége tekintetében.

A nyílt napok helyszínéül egyrészt maguk a laboratóriumok szolgálnak, ahol számos – a tanulmányaik révén a fogyasztóvédelmi tevékenységhez, illetetve a vizsgált termékcsoportokhoz kapcsolódó – közép- és felsőoktatási intézmény diákcsoportja részesül oktatásban a laboratóriumi tevékenység megismerése által.

A laboratóriumi látogatások során nem csak a fogyasztóvédelem általános kérdéseiről és a termékbiztonság fontosságáról esik szó, hanem egyes érdekes és látványos vizsgálat bemutatására is sor kerül, továbbá a diákoknak konzultációra van lehetősége. A 2015. évben látogatást tettek az NFH-nál a Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Általános Vállalkozási Főiskola, továbbá a KOTK Közgazdasági Szakközépiskola diákjai.

A nyílt napok helyszínéül mindemellett külső helyszínek is szolgálnak országszerte, melyek között bevásárlóközpontok és iskolák egyaránt szerepelnek, ahol a diákok szervezett csoportokban hallgathatják meg az előadásokat. Az év során a laboratóriumok bemutatkozására Pécsen az Árkádban, Egerben az Agria Plázában, Budapesten a Westend bevásárlóközpontban, Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában került sor, ahol a tájékoztatás mellett szintén kérdésekkel is fordulhattak a szakemberek felé a jelenlévők.

A fentiek mellett előadást tartottunk az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziuma részére „Hogyan vásároljunk műszaki cikkeket?” címmel, melyben áttekintettük, hogy egy fogyasztó milyen szempontokat vehet figyelembe a vásárlásnál. A minőség kapcsán a kitértünk a marketing szerepére, a megbízhatóság kapcsán a fogyasztói társadalom és a tervezett elavulás problematikájára, a biztonságosság kapcsán pedig bemutattuk, hogy milyen veszélyeket okozhat egy nem megfelelő villamos termék.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari-, valamint Mechanikai és Villamos Laboratórium továbbra is várja a fogyasztóvédelem és a termékbiztonság iránt érdeklődő csoportok jelentkezését egy látványos vizsgálatokat felvonultató laborlátogatásra, ahol a témával kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak.

A Laboratórimi Nyílt nap porgramunkról bővebben itt olvashat.

 

 

 

 

Share on Tumblr