Csokoládé-e a csoki nyuszi?

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Húsvéti csokoládé figurákat ellenőrzött
a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Nem mindig csokoládé, ami annak látszik - ezt vizsgálták a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában. 20 vizsgált termék közül egy nem felelt meg a szabályoknak.

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.

A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán –néhány - az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést - méghozzá jól látható helyen - ott, ahol az összetevők listája is van.

Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle húsvéti csokoládé figurán végzett vizsgálatokat. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” elnevezésű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat.

A mintavételezett termékek közül 7-féle csokoládé jelölésén szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, míg 13-féle olyan „csokoládé” illetve „tejcsokoládé” termék is vizsgálat alá került, melyek a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták.

A Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumának eredménye szerint elmondható, hogy a mintavételezett termékek közül 1-féle termék, a „NICOLE CHOCO® Tejcsokoládé nyúl figura” nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, ugyanis – bár a címkén a „Kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés feltüntetésre került – a kakaóvajon kívüli növényi zsírok mért mennyisége 21% volt a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 5% helyett. A terméken feltüntetett „tejcsokoládé” megnevezés tehát megtévesztő a fogyasztók számára, hiszen ez esetben csak egyéb megnevezéssel lenne forgalmazható a húsvéti finomság (például: kakaós figura).

A vizsgált termékek listája innen letölthető, illetve az alábbiakban megtalálható.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

 

 

Share on Tumblr