Jelentés a villamossági termékek energiahatékonysági címkézésének piacfelügyeleti ellenőrzéséről

Termékösszehasonlító vizsgálatunk célja a kereskedelemben kapható virsli készítmények minőségének feltérképezése volt.

21 termék összehasonlító vizsgálatát végeztük el, melynek során ellenőriztük, hogy a virslik összetétele milyen mértékben felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírásában rögzített követelményeinek. A virslik fehérje-, zsír- és víztartalma között nyilvánvalóan szoros és komplex összefüggés van (valamilyen szinten mindegyik összefügg vagy összefüggésbe hozható a termék valódi hústartalmával), melyek együttes értékelése – kiegészítve az érzékszervi vizsgálattal – nyújthat átfogó képet a termékről.

A vizsgálandó paraméterekből minősített és nem minősített kategóriákat képeztünk. A minősített paramétereket pontoztuk, a nem minősített paraméterek a termékek elbírálását segítették.

Az élelmiszerkönyvi előírásában szereplő paraméterek a fehérje-, víz-, zsír- és nátrium-klorid- (konyhasó) tartalom.
Fehérjetartalom tekintetében egy minta, a „Bécsi hosszú virsli juhbélbe töltve” (Wiesbauer) nem felelt meg az előírásnak.
A víztartalom megengedett értékét egy termék, az „eFeF batomfi virsli műbélben” lépte túl.
A zsírtartalomra vonatkozó maximális értéket négy termék haladta meg, a „Bécsi hosszú virsli Juhbélbe töltve” (Wiesbauer), a „Hagyományos KOMÉTA bécsi virsli védőgázban”, a „Zimbo bécsi sertés virsli”, valamint a „SÁGA Füstli bükkfával füstölt, borsos-fokhagymás pulykavirsli”.
A nátrium-klorid-tartalomra előírt (legfeljebb 2,5 %-os) értéknek valamennyi termék megfelelt.

Az Élelmiszerkönyv által közvetlenül nem szabályozott, kötőszöveti fehérje tartalmat is fontos paraméternek tekintettük, mert informatív jelleggel bír a virsli nem színhúsból származó fehérjetartalmára vonatkozóan. Minél nagyobb tehát a kötőszöveti fehérje értéke, annál kisebb az összes fehérjetartalmon belül az izomfehérje aránya, vagyis annál inkább valószínűsíthető, hogy a termék gyártásához több inas húst és bőrkét használtak fel. Kötőszöveti fehérje tartalom tekintetében a leggyengébben az „S-Budget Frankfurti virsli vákuumcsomagolásban” szerepelt a sertés (és marha) termékek között, míg baromfi termékeknél a „Baromfi bécsi virsli” (Ponnath die MEISTERMETZGER), valamint a „Familia baromfi virsli” (Pick) mutatta a legmagasabb kötőszöveti fehérje tartalmat.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.