Jelentés az élelmiszerek származási helyével kapcsolatos megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok kiszűréséhez

Egyre több magyar fogyasztó tartja fontosnak, hogy a gyártók megkülönböztető jelöléssel lássák el a hazai alapanyagokból, Magyarországon készült élelmiszereket. Ezeket a termékeket - magasabb áruk ellenére - a hazai fogyasztók általában előnyben részesítik vásárlásaik során a külföldi élelmiszerekkel szemben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a közelmúltban rendeletben (a továbbiakban: Magyar termék rendelet) határozta meg az élelmiszerek jelölésén, megjelenítésén, illetve reklámozása során az élelmiszer-vállalkozások által önkéntesen használt megkülönböztető információk feltüntetésének feltételeit annak érdekében, hogy a fogyasztók megfelelő és egységes tájékoztatást kapjanak a termékek magyar eredetét illetően.

Tekintettel arra, hogy a vásárlók körében egyre növekszik a kereslet a hazai összetevőkből, Magyarországon előállított élelmiszerek iránt, hatóságunk kiemelten fontosnak tartja, hogy a fogyasztók a megvásárolni kívánt, megkülönböztető jelöléssel ellátott termékekről pontos, valósághű információt kapjanak annak érdekében, hogy ügyleti döntésüket megalapozottan hozhassák meg.

Az utóbbi években egyre több magyar vásárló keresi a hazai összetevőkből, Magyarországon előállított élelmiszereket. Annak érdekében, hogy a fogyasztók megfelelő és egységes tájékoztatást kapjanak a termékek magyar eredetét illetően, szükségessé vált az élelmiszerek jelölésén, megjelenítésén, illetve reklámozása során az élelmiszer-vállalkozások által önkéntesen használt megkülönböztető információk feltüntetésnek szabályozása.

Az e területen történt szabályozást követően hatóságunk jelen témavizsgálat keretében elsősorban az élelmiszereken, illetve a vizsgált egységeknél előforduló magyar származásra utaló, önkéntes jelölések Magyar termék rendeletnek való megfelelését, valamint a forgalmazás helyszínén elhelyezett, „Származási hely: Magyarország” jelölés valóságtartalmát vizsgálta. Az ellenőrzés érintette az e tárgyban beérkezett beadványokat is.

Összesen 249 féle élelmiszernél (tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, zöldségek, gyümölcsök, illetve egyéb termékek) került sor származási hellyel kapcsolatos jelölések megfelelőségének vizsgálatára. A felügyelőségek 14 féle terméknél, továbbá egy zöldséget, gyümölcsöt népszerűsítő újsághirdetés során (3 féle termék) állapítottak meg jogsértést, amely együttesen 7%-os kifogásolási arányt eredményezett.

A Magyar termék rendelet alapján ellenőrzött 152 féle élelmiszer közül
8 féle termék jelölése vonatkozásában, továbbá 3 zöldség-, illetve gyümölcsféle reklámozása során állapítottak meg jogsértést a felügyelőségek.

A 97 féle nem előrecsomagolt zöldség, illetve gyümölcs termék jelölésének vizsgálata során 6 esetben állapították meg a felügyelőségek, hogy a termékkel összefüggésben elhelyezett fogyasztói tájékoztatón a „Származási hely: Magyarország” jelölést a forgalmazó nem jogszerűen tüntette fel.

Az ellenőrzés ideje alatt benyújtott 7 db fogyasztói beadványból 5 származási hellyel kapcsolatos jelölés bizonyult megtévesztőnek, így a beadványok vizsgálata meglehetősen magas, 71%-os kifogásolási aránnyal zárult.

Annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók körében a hazai összetevőkből, Magyarországon előállított élelmiszerek iránti kereslet a következő években is növekedjen, biztosítani kell, hogy a megvásárolni kívánt, megkülönböztető jelöléssel ellátott termékek iránti bizalom fennmaradjon. Mindez szükségessé teszi az élelmiszerek származási hellyel kapcsolatos jelölésének megfelelősség, illetve valóságtartalom tekintetében történő vizsgálatát a jövőben is, amelyben kiemelt szerep jut a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.