Jelentés a napkollektorok forgalmazási körülményeinek ellenőrzéséről

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése a hazai és külföldi gyártású napkollektorok forgalmazási előírásainak betartására, a megfelelőség igazolás meglétére és tartalmára irányult.

Az országos témavizsgálat kapcsán piacfelügyeleti ellenőrzések alá kerültek a nagyobb építőanyag kereskedések (áruházláncok), szaküzletek és bemutatótermek, ezekből összesen 159 helyszínen 276-féle napkollektor forgalmazási körülményeit ellenőrizte a fogyasztóvédelmi hatóság. A vizsgálat tapasztalatai szerint a termékek
70%-a került kifogásolás alá.

A legtöbb szabálytalanság a rendelkezésre álló szállítói megfelelőségi nyilatkozatok tartalmi hiányossága volt, ami az összes vizsgált termék 38%-át (106 db) érintette.

Az elvégzett ellenőrzések során 70 vállalkozás 84-féle terméket érintően rendelkezett csak megfelelő termékkísérő dokumentációval, a többi esetben nem a jogszabály által előírt dokumentációkat adták át a forgalmazók.

Az ellenőrzések során a kereskedők hozzáállása legtöbb esetben pozitív volt, minden segítséget megadtak a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársainak. Minden kereskedésben törekedtek az előírások betartására, a felügyelők pedig útmutatást adtak a vállalkozók és alkalmazottak részére a vonatkozó jogszabályok, szabványok követelményeiről.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.