Jelentés a kolbász és sütnivaló kolbász termékek vizsgálata az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 10. § (2)-(4) bekezdésében foglalt előírások teljesülése érdekében

A témavizsgálatban a sütnivaló kolbászokra, a parasztkolbászokra és az érlelt kolbászokra vonatkozó, a Magyar Élelmiszerkönyvben (a továbbiakban: MÉ) foglalt kötelező előírások teljesülését ellenőriztük.

A különféle kolbászok természetes bélbe vagy műbélbe töltött, darált vagy apróra vágott húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmények, melyekre a MÉ 1-3/13-1 számú előírása különböző összetételi és egyéb minőségi követelményeket ad meg.

A MÉ előírása alapján a sütnivaló kolbász sertésvékonybélbe, juhbélbe vagy emészthető műbélbe töltött, 4-6 mm-es szemcseméretű sertéshúsból, baromfihúsból vagy a kettő keverékéből és szalonna alapanyagokból, valamint jelleg- és íz kialakító anyagokból áll. Megnevezése minden esetben „sütnivaló kolbász”, amely mellett a „fogyasztása előtt sütés szükséges” szöveget kell feltüntetni.

A parasztkolbász, mint termék 25-38 mm átmérőjű bélbe vagy emészthető műbélbe töltött, 4-8 mm szemcseméretű sertéshúsból és/vagy marhahúsból, szalonnából, húspépből és fűszerekből áll, amelyet füstölnek.
 
A MÉ az érlelt kolbászokra, mint termékcsoportra általános követelményeket jelöl ki.  E kolbászok különböző átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított marha és/vagy baromfi és/vagy más vágóállat és/vagy gépi csontozású hús, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék vagy marhafaggyú, továbbá jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek.
Előállításuk során használhatnak érlelésszabályozókat, vagyis olyan mikrobiológiai vagy kémiai eredetű anyagokat, amelyek elősegítik a húskészítmények szabályozott, a hagyományosnál gyorsabb érlelését. A hagyományos, szárításos érleléssel, illetve az előbbi módon érlelésszabályozóval készült kolbászokra eltérő előírások vonatkoznak. Megnevezésük „kolbász”, kiegészítve az érlelés módjára történő utalással.

A kolbászok tekintetében a MÉ zsír-, fehérje-, víz- (illetve ezen értékek hányadosaira) és nátrium-klorid-tartalomra tartalmaz előírásokat. A túl sok szalonna termékhez történő hozzáadása, vagy a termék túl magas víztartalma tehát minőségi problémaként jelentkezik. Jelen ellenőrzés célja a felsorolt paraméterek vizsgálata volt, hogy azok kielégítik-e a MÉ vonatkozó előírásait, s ezek alapján a termék megnevezése megfelelőnek bizonyul-e.

A vizsgálatok eredményét összegezve elmondható, hogy a szárításos érlelésű -, illetve az érlelésszabályozóval készült kolbászok, valamint a parasztkolbászok mindegyike megfelelt a MÉ vonatkozó előírásainak, míg sütnivaló kolbászok esetében 2 termék nem teljesítette az előírt követelményeket víztartalom, valamint zsírtartalom tekintetében. Mindemellett a vizsgált parasztkolbászok közül egy termék zsírtartalma nem felelt meg maradéktalanul a címként feltüntetett értékeknek.

A vizsgálatok eredményei alapján a szükséges intézkedések megtétele folyamatban van a területileg illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségeinél.

Jelen témavizsgálat során talált nem megfelelőségek alapján kijelenthető, hogy a vizsgálatot – kiemelten a sütőkolbászok vizsgálatát – a jövőben is mindenképp érdemes elvégezni.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.