Jelentés a gyermekírószerek (aszfaltkréták, vízfestékek, radírok, stb.) vizsgálatáról

A vizsgálat célja volt annak felderítése, hogy a kérdéses írószerek megfelelnek-e az előírt biztonsági követelményeknek, és a veszélyesnek bizonyult termékek kiszűrése a forgalomból.

Az ellenőrzés célja annak felmérése volt, hogy a gyermekek körében igen népszerű, rajzoláshoz, színezéshez használt írószerek kielégítik-e a kémiai biztonsági követelményeket. A játékként tekintett termékek mintavétele és vizsgálata két csoportban történt.
A 16-féle festő és színező eszköz készlet 42 mintaelemén 8 elemre végzett kioldódási vizsgálatok igen jó eredménnyel zárultak: valamennyi termék megfelelt az előírásoknak. A mérési adatokból levonható becslések alapján az is megállapítható, hogy a termékek a közeljövőben életbe lépő szigorúbb előírásokat is kielégítik.
Nagyon pozitív eredményt mutatott a 20-féle radír, illetve radír készlet tiltott lágyító tartalmának meghatározása is, hiszen egyetlen radír minta tiltott lágyítószer tartalma sem haladta meg a határértéket. Az eredmény különösen biztató a korábbi évek negatív tapasztalataival összehasonlítva, mert arra enged következtetni, hogy a gyártók a biztonsági előírások figyelembevételével – elkerülve a tiltott lágyítószerek alkalmazását – módosították gyártási technológiájukat.
Az egyetlen nem megfelelő minta egy radírhoz tartozó, puha műanyagból készült kiegészítő elem (úszógumi) volt, ami a megengedett 0,1 helyett 16 tömegszázalék DEHP lágyítószert tartalmazott.   

Összefoglalóan megállapítható az örvendetes tény, hogy a korábbiakkal ellentétben a vizsgált termékcsoportok kielégítik a kémiai biztonsági követelményeket.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.