Jelentés az étolajok összehasonlító vizsgálatáról

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-4211 számú irányelve szerint: az étolajok olyan élelmiszerek, amelyeket étolajok előállítására alkalmas olajmagvakból vagy olajtartalmú növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással, sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval, valamint finomítással állítanak elő.
Az étolajok zsírsavak gliceridjei és kis mennyiségben tartalmazhatnak olyan más lipideket is (foszfatidokat, el nem szappanosítható anyagokat, szabad zsírsavakat), amelyek természetes kísérő anyagai az olajnak.

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka a napraforgó olaj, mely egyértelműen megmutatkozik az élelmiszerüzletek kínálatában is. A sertészsírt egyre inkább kiszorította a finomított napraforgóolaj, amely mára az ételkészítéshez legáltalánosabban használt zsiradék lett. A napraforgó olajat a napraforgó magjából állítják elő, sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas az esszenciális (a szervezet számára nélkülözhetetlen) zsírsavtartalma, illetve E-vitamin tartalma is kiemelkedően magas. Magyarországon a kedvező éghajlati viszonyok miatt kiváló minőségű napraforgó magot termelnek.

A háztartások másik leggyakrabban használt étolaja az utóbbi időben az olívaolaj lett.
Az olívaolaj az olajfa gyümölcséből (olajbogyó) előállított olaj. A mediterrán térség hagyományos olaja, jellemzően magas az egyszeresen telítetlen zsírsav (olajsav) tartalma. Ezen különleges olajra az Európai Unió különleges szabályozást léptetett hatályba, amely a kémiai jellemzők vizsgálata alapján 9 minőségi osztályba sorolja az olívaolajakat.
Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma. A legjobb minőségű osztály az extra szűz olíva olaj. Az extra szűz olívaolaj érett, válogatott olívabogyókból készül; szüretelés után rögtön hidegen sajtolják (vagyis az olajat az eljárás során nem teszik ki 27 °C-nál magasabb hőmérsékletnek), elkerülve ezzel a minőségromlást. Az extra szűz olívaolaj előállítása során csak ülepítést alkalmaznak, nem szűrik át és nem tartalmaz adalékanyagokat, mely természetes ízű, minden vegyi eljárástól mentes, illatos, friss és aromaanyagokban gazdag készterméket eredményez.  

Jelen tesztünk során a finomított napraforgó olajok és az extra szűz olívaolajok minőségi szintjeit kívántuk felmérni. Az összehasonlító vizsgálat olyan paraméterek meghatározására irányult, amelyek által átfogó képet kaphatunk a termékcsoport képviselőinek minőségéről; valamint ezen túlmenően ellenőriztük az étolajokra vonatkozó mikrobiológiai tisztaság kritériumainak teljesülését is.

Termékösszehasonlító vizsgálatunk célja a kereskedelemben kapható finomított napraforgó étolajok és extra szűz olívaolajok minőségének feltérképezése volt. 25 termék - 15 napraforgó és 10 olívaolaj - összehasonlító vizsgálatát végeztük el, melynek során ellenőriztük, hogy a termékek összetétele milyen mértékben felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv 2-4211 számú irányelvében, valamint a 2568/91/EGK rendeletben rögzített követelményeknek.
A vizsgálandó paraméterekből minősített és nem minősített kategóriákat képeztünk. A minősített paramétereket pontoztuk, a nem minősített paraméterek a termékek elbírálását segítették.

A vonatkozó előírásokban szereplő paraméterek a savszám/savasság, a peroxidszám, a vas (Fe) és réz (Cu) tartalom és a zsírsavösszetétel, melyek közül a savszám/savasság és a peroxidszám a két legfontosabb minőségi paraméter, hiszen ezen jellemzők a feldolgozás és tárolás megfelelőségére utalnak. Az előírt követelményeknek minden termék megfelelt, kiugró értéket az ATHENA olívaolajnál mértünk mindkét paraméter vonatkozásában.
Vizsgálataink nyomán megállapítottuk, hogy az ellenőrzésbe bevont termékek mindegyike kielégítette a vonatkozó jogszabályok elemtartalommal kapcsolatos biztonsági előírásait, hiszen a réz- és vastartalmakra vonatkozó követelmények maradék nélkül teljesültek.
A vonatkozó jogszabályokban előírt, zsírsavösszetételre vonatkozó kritériumok is minden terméknél teljesültek.
A vizsgált minták mindegyikéről elmondható, hogy nettó térfogat tekintetében valamennyi mintaelem megfelelt a címkén szereplő értékeknek. A vizsgált termékek közül három olívaolaj mutatott pozitív eltérést a címkén deklarálthoz képest. A napraforgó étolajok esetében ugyan 9 terméknél a címkén szereplő értékhez képest kevesebbet mértünk, de a térfogathiány nem lépte túl a vonatkozó rendelet szerinti még elfogadható negatív eltérés mértékét.
Az érzékszervi tulajdonságok alapján is nagyon kiegyenlített, jó minőséget mutattak a vizsgált étolajok. Egyetlen termék – a SPAR olívaolaj – nem kaphatott maximális pontszámot az enyhén erjedt ízérzete miatt.

A nem minősített paraméterek közül kiemelten fontos a mikrobiológiai tisztaság, amely követelménynek azonban minden termék maximálisan megfelelt. Mindemellett a nem minősített paraméterek keretén belül az UV abszorbció vizsgálatával igazolást nyert, hogy valamennyi olívaolaj kielégítette az extra szűz minőségi osztályba sorolás feltételét.

A vizsgálataink eredményeképpen összességében elmondható, hogy e termékkörben igen kiegyenlített minőség tapasztalható; a termékek 3/4-e „kiváló” minősítést kapott, 20%-a került a „jó” minősítésű kategóriába és csupán 1 termék bizonyult „közepes” minőségűnek. Gyenge minősítést azonban egyetlen termék sem kapott.
A fentiek tekintetében megállapítható, hogy a vizsgált termékkörben nincs mindig összefüggés az ár és a minőség között, hiszen tesztünk során az olívaolajok körében a maximális pontszámot a legolcsóbb termék szerezte.
A fogyasztók számára javasolható, hogy az általuk kipróbált és mind minőségben, mind árban elfogadható termékeket válasszák.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.