Jelentés a Cumik, cuclik vizsgálatáról

Célunk a kereskedelmi forgalomban kapható cumik kémiai tulajdonságainak vizsgálata és ellenőrzése volt, hogy a termékek megfelelnek-e a jogszabályban előírt egészségügyi követelményeknek; azok használata kémiai szempontból jelent-e valamilyen veszélyt felhasználójára nézve.

A vizsgálatokhoz a kereskedelmi forgalomból 14 db cumi minta került vizsgálatra laboratóriumunkba.
A minták közül 11 db volt természetes gumiból (latex) készült termék. Ezen minták mindegyike megfelelt a rendelet követelményeinek a vizsgált paraméterek tekintetében.
A szilikon anyagú cumik (3 db) közül egy minta (Nuby Magic Motion) kimutatható mennyiségben tartalmazott peroxidot, így a biztonsági előírásnak nem felelt meg. A korábbi, 2009. év témavizsgálata során szintén Nuby cumi volt az, amely a kémiai vizsgálatok alapján nem felelt meg a követelményeknek, az esetben illóanyag tartalom vonatkozásában.
Jelölés tekintetében elmondható, hogy 5 terméken nem szerepelt a gyártási idő, illetve a minőségmegőrzési idő.
Tekintettel arra, hogy a 2009. évben és 2012. évben lezajlott témavizsgálat során is tapasztalható volt kifogás a vizsgált – különösen veszélyeztetett és kiszolgáltatott csecsemőket és kisgyermekeket szolgáló – termékkört illetően, célszerű a cumik és cuclik vizsgálatát a jövőben ismét célba venni, a nem biztonságos termékek piacról történő kiszorítása érdekében.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.