Jelentés a bébijátékok, kiemelten a játékfigurák és a félgömb alakú játékok, valamint a csipogók, rágókák laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéséről

A vizsgálat keretében lefolytatott ellenőrzés célja a nem biztonságos, három éven aluli gyermekeknek szánt játékok forgalomból történő kiszűrése és a RAPEX bejelentésekben szereplő veszélyes játékok megtalálása volt.
A témavizsgálat további célja volt a jogellenes forgalmazás feltárása – különös tekintettel a játékok jelöléseire és figyelmeztető felirataira – és jogsértés megállapítása esetén a jogkövető magatartás kikényszerítése.

A vizsgálat célja a bébijátékok biztonságosságának és forgalmazásuk jogszerűségének ellenőrzése, valamint a veszélyes, ilyen típusú játékok forgalomból történő kivonása, súlyos kockázat esetén a már eladottak vásárlóktól történő visszahívásának elrendelése volt.

Összesen 59 helyszínen 787-féle 1896 db bébijáték forgalmazási körülményeit ellenőrizték a felügyelők. A vizsgált bébijátékok közül 112-féle, 388 db (20,9%) játék került kifogás alá az elégtelen jelölések, feliratok és figyelmeztetések miatt. A leggyakrabban előforduló hiányosság a gyártó és az importőr nevének és címének feltüntetése volt. Ezen hiányosságok az előfordult hibák több, mint a felét tették ki.

Az ellenőrzés során 14 db biztonságossági szempontból gyanúsnak vélt játékból történt mintavétel. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a 2 db bébijáték veszélyesnek bizonyult. Az egyik kifogásolt bébijáték egy rágóka, amely a fulladásveszély szempontjából súlyos, míg a másik kifogásolt játék egy babakocsi csörgő, amely a szemsérülés szempontjából nagy kockázatot jelent a kisgyermekekre nézve.
A veszélyes játékok forgalomból történő kivonása és visszahívása egyaránt elrendelésre került.

Az ellenőrzés tapasztalata alapján megállapítható, hogy a termékkörbe tartozó játékok a termékbiztonság és forgalmazási feltételek tekintetében többségben megfelelnek a jogszabályi és szabványban leírt követelményeknek. A tapasztaltakból továbbá levonható, hogy a bébi játékok gyártói, importőrei, forgalmazói tisztában vannak a jogszabályi kötelezettségeikkel.
 

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.