Jelentés a járókák és bébikompok laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéséről

Az ellenőrzés elsődleges célja a nem biztonságos járókák és bébikompok forgalomból történő kiszűrése, a RAPEX bejelentésekben szereplő ilyen típusú veszélyes termékek megtalálása volt. A bébikomp uniós projekt eredményeképpen az utóbbi hónapokban több bébikomp került a RAPEX-es listára. További cél volt a jogellenes forgalmazás feltárása – különös tekintettel a vizsgálandó gyermekgondozási cikkek jelöléseire és figyelmeztető felirataira –, és jogsértés megállapítása esetén a jogkövető magatartás kikényszerítése.
A vizsgálat célja a járókák és bébikompok biztonságosságának és forgalmazásuk jogszerűségének ellenőrzése, valamint a veszélyes járókák és bébikompok forgalomból történő kivonása, súlyos kockázat esetén a már eladottak vásárlóktól történő visszahívásának elrendelése volt.

Összesen 73 helyszínen 209 db járóka és 161 db bébikomp forgalmazási körülményeit ellenőrizték a felügyelők. A járókák 16%-a (34 db), a bébikompok 33%-a (53 db) került kifogás alá a nem megfelelő jelölések, tájékoztatók és használati utasítás miatt.

Az ellenőrzés során 3 db biztonságossági szempontból gyanúsnak vélt bébikompból, illetve 2 db járókából történt mintavétel. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a termékek veszélyesnek bizonyultak, ugyanis a nem megfelelő kialakítás miatt azok fizikai sérülést okozhatnak. A veszélyes termékek forgalomból történő kivonása és visszahívása egyaránt elrendelésre került.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.