Jelentés a lövedékes játékok laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéséről

Az ellenőrzés elsődleges célja a nem biztonságos lövedékes játékok forgalomból történő kiszűrése, a RAPEX bejelentésekben szereplő veszélyes játékok megtalálása volt. További cél a jogellenes forgalmazás feltárása - különös tekintettel a játékok jelöléseire és figyelmeztető felirataira -, és jogsértés megállapítása esetén a jogkövető magatartás kikényszerítése volt.A vizsgálat célja a lövedékes játékok biztonságosságának és forgalmazásuk jogszerűségének ellenőrzése, valamint a veszélyes játékok forgalomból történő kivonása, súlyos kockázat esetén az eladottak vásárlóktól történő visszahívásának elrendelése volt.
Összesen 59 helyszínen több mint 1000 játék forgalmazási körülményeit ellenőrizték a felügyelők. A játékok 20%-ának (220 db) jelölései, tájékoztatói kerültek kifogásolás alá.
Az ellenőrzés során 10-féle, biztonságossági szempontból gyanúsnak vélt játékból történt mintavétel. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján 8 db lövedékes játék veszélyesnek bizonyult, azok nem feleltek meg az előírásoknak. A veszélyes játékok vonatkozásában a forgalomból történő kivonás és a visszahívás egyaránt elrendelésre került.

A vizsgálai jelentés letölthető erről a linkről.