Jelentés a festékek és lakkok illékony szerves oldószer tartalmának laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzése

A monitoring program keretében végzett vizsgálat célja a kereskedelmi forgalomban kapható festékipari termékek szerves oldószer tartalmának (VOC tartalom) ellenőrzése annak megállapítása érdekében, hogy a forgalmazott termékek VOC tömegkoncentráció értéke mennyiben felel meg a kormányrendeletben meghatározott határértékeknek, illetve a rendelet előírásainak megsértése esetén szankciókkal biztosítani annak végrehajtását

A vizsgálat célja a kereskedelmi forgalomban kapható festékipari termékek szerves oldószer tartalmának ellenőrzése volt annak megállapítása érdekében, hogy a forgalmazott termékek illékony szerves anyag tartalmának értéke mennyiben felel meg a vonatkozó rendeletben meghatározott határértékeknek, valamint az előírt címkézési követelményeknek.

A vizsgálatban résztvevő régiók felügyelői összesen 60 kereskedelmi egységben végeztek ellenőrzést. Az általános kereskedelmi tevékenység ellenőrzése során ár/egységár feltüntetés tekintetében az ellenőrzött egységek 21,6%-ában (13 egységben) állapítottak meg hiányosságot.

A témavizsgálat keretében feliratozás szempontjából összesen 1765 db (139-féle) festék készítményt vizsgáltak meg, ebből a vizsgált termékek 38%-a 678 db (50-féle) termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Laboratóriumi vizsgálat céljára összesen 60 féle illékony szerves oldószert tartalmazó termék vételére került sor, melyek többségében (68%) magyar gyártók termékei voltak.

A mintavételezett termékek címkefelirata két kivételt (3%) leszámítva megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Ez jelentős javulás az előző évek vizsgálati eredményeit figyelembe véve. Míg 2008-ban a vizsgálati minták 50%-a, 2009-ben 12%-a volt címkézés szempontjából kifogásolt. A kifogásolási arány ilyen nagymértékű csökkenése azt mutatja, hogy állandó rendszerességgel végzett ellenőrzésekkel, valamint a hazai kis gyártók körében végzett oktatással a jogkövető magatartás hatékonyan megvalósítható.

A VOC tartalomra vonatkozóan előírt követelményeket valamennyi vizsgálati minta kielégítette. A laboratóriumi mérési eredmények tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az ellenőrzés alá vont termékek gyártói és szakmai kereskedői környezettudatos magatartást tanúsítanak, többségében ismerik és betartják a jogszabályi előírásokat.

A vizsgálati jelentés letölthető erről a linkről.