Karácsony utáni fogyasztói panaszok – külföldi céggel szemben is van segítség!

Előfordulhat, hogy az ünnepi időszak elteltével a karácsonyi ajándékként külföldi cégtől megvásárolt termék meghibásodik, és a külföldi kereskedő nem válaszol a fogyasztó panaszára, nem teljesíti a fogyasztókat megillető szavatossági és garanciális jogokat, illetve a külföldi webáruházból vásárolt termék esetében az eladó figyelmen kívül hagyja a vásárlót megillető indokolás nélküli visszaküldési, elállási jogot.

A fogyasztói jogok külföldi cégekkel szembeni gyakorlása nyelvi és jogi nehézségekbe ütközhet, azonban ilyen esetekben is rendelkezésre áll a magyar fogyasztók számára egy érdemi segítséget nyújtó fórum. Határon átnyúló fogyasztói panasz esetén, amennyiben az érintett külföldi eladó/szolgáltató az Európai Unió másik tagállamában, Izlandon, illetve Norvégiában rendelkezik székhellyel, a magyar fogyasztók számára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő

Európai Fogyasztói Központ (EFK) ingyenes szakmai és jogi segítséget tud nyújtani a vállalkozással való kapcsolatfelvétel, továbbá a panasz érdemi megoldásának és fogyasztói jogok érvényesítésének megkísérlése érdekében.

Az EFK közreműködésével elkerülhető egy esetleges külföldi céggel szembeni hosszadalmas határon átnyúló bírósági pereskedés, valamint megállapodás, egyezség jöhet létre a vitában érintett felek között, amely ily módon a fogyasztói panasz tényleges rendezését, megoldását jelentheti.

Az EFK eredményességét mutatja, hogy a szervezet 2014-ben 16.342.000,- Ft összegben érvényesítette sikeresen az európai (magyar és más uniós) fogyasztók határon átnyúló, termékértékesítésből vagy szolgáltatásnyújtásból eredő ügyleteiből eredő vagyoni igényeit, amely összegből 10.738.000,- Ft-ot a magyar fogyasztók kaptak meg. A sikeresen megoldott ügyeknek köszönhetően az érintett fogyasztók elkerülhették az esetleges határon átnyúló pereskedéssel kapcsolatos járulékos (ügyvédi, bírósági és fordítási, stb) költségeket is.

Az EFK-hoz panaszt az info@magyarefk.hu e-mail címen és a www.magyarefk.hu weboldalon elérhető online panaszbejelentő nyomtatványon is be lehet nyújtani.

 

További információ a sajtó képviselői részére:

dr. Kriesch Attila
főosztályvezető-igazgató
info@magyarefk.hu
06-20-585-38-49
06-1-459-49-39

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság –
Európai Fogyasztói Központ

Kategória: 
Share on Tumblr