Konferencia Kecskeméten

Negyedik éve tartják meg Magyarországon az Internetes Vásárlás Napját: pénteken több mint négyszáz webáruház várta a látogatókat speciális, csak ezen a napon érvényes akciójával. Nem volt véletlen, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a pénteki „Internetes Vásárlás Napját" megelőzve rendeztek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve fogyasztóvédelmi konferenciát az elektronikus kereskedelem témakörében. A rendezvényen egyebek között szó esett az e-kereskedelem fogyasztóvédelmi aspektusairól, az idei jogszabály változásokról, valamint a határon átnyúló panaszok, illetve a jogviták rendezéséről is.

Mint elhangzott: nőtt az e-kereskedelem Magyarországon. A bővülés évek óta meghaladja a hagyományos boltok forgalomnövekedését, és a növekedési potenciál még mindig óriási.

Egyelőre ugyan csak 3 százalék az online csatornák aránya a hazai kiskereskedelemben, szemben az ausztriai 9 százalékkal. A bővülés azonban évek óta meghaladja a hagyományos boltok forgalomnövekedését, és ez a trend a jövőben is kitart.

Előrejelzések szerint hosszú évek stagnálása után idén már várhatóan akár 3-4 százalékkal is nőhet a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, az elektronikus kiskereskedelem pedig évről-évre (az európai átlagon felül) 15-20 százalékkal bővül. Az eNET felmérése szerint az online boltok forgalma 2009-ben még csak 100 milliárd forint volt, 2013-ban viszont már elérte a 217 milliárdot. Ez nemzetközi összehasonlításban azonban még mindig alacsony érték, és a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül is mindössze 3 százalékot jelent. A világhálón árukat vásárlókat pedig immár szigorú törvények is védik hazánkban.

„A fogyasztókat az online vásárlások során, néhány kivételtől eltekintve indokolás nélküli elállási jog illeti meg; azaz az átvett terméket visszaküldhetik a vállalkozás számára" - mondta el dr. Kriesch Attila, a Európai Fogyasztói Központ igazgatója csütörtökön a kamara rendezvényén. Erre eddig nyolc munkanap állt rendelkezésre, most pedig már 14 naptári nap. Jogszabályi változások történtek ugyanis júniusban, az uniós irányelveknek megfelelően az érdekérvényesítésért.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évente több fogyasztóvédelmi fórumot szervez, hogy folyamatosan adjon tájékoztatást a legfontosabbakról, a jogszabályi változásokról mind a vállalkozásoknak, mind pedig a lakosságnak. Az idei utolsó alkalmon elhangzott: egyre több a webáruház, és évről-évre egyre többen veszik igénybe ezeknek a szolgáltatásait. Az online értékesítés vagyis az e-kereskedelem is egy jól működő irány mind több magyar vállalkozás életében.

Forrás: kecskemeti-hirhatar.hu 

Share on Tumblr