A nap híre (2014.10.18) - Rendkívüli körülmény okozta a légijárat késését?

Kapcsolódva tegnapi cikkünkhöz, felhívjuk a fogyasztók figyelmét, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (továbbiakban: EFK) ingyenes szakmai és jogi segítséget nyújt az utasoknak, ha az Európai Unió tagállamaiban, Izlandon és Norvégiában székhellyel rendelkező légitársasággal szemben szeretnének panaszt benyújtani, akár járatkésés, poggyászkár vagy foglalási problémák esetén.

AZ EFK-hoz forduló panaszok alapján e témakörben a leggyakoribb probléma az, hogy a légitársaságok késés esetén általában nem akarják kifizetni az útvonal hosszától függően 250, 400 vagy 600 eurós kártérítést.
 
Ilyenkor általában vis maiorra, azaz olyan rendkívüli körülményre hivatkoznak, amely a légitársaság hatáskörén kívül esik, és a légitársaság a legjobb szándéka ellenére sem képes elkerülni azt. (Például időjárási, politikai vagy háborús esemény, vulkánkitörés, sztrájk).
 

Amikor egy légitársaság rendkívüli körülményre hivatkozik, az utas a rendelet által kijelölt nemzeti hatósághoz fordulhat, és ott kivizsgálást kezdeményezhet, hogy a kérdéses járattal kapcsolatban valóban felmerült-e olyan rendkívüli körülmény, amely a járatkésést előidézhette.

Budapestről induló járat és EU-n kívüli országból Budapestre érkező járat esetén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elsőfokú területi szervéhez lehet panasszal fordulni. Viszont az EU-s országból érkező gépeknél más a helyzet, például egy Németországból érkező járattal kapcsolatos sérelmeinkkel csak a német hatóság tud foglalkozni.
 
Az országos szinten legtöbb hatósági ügyet lefolytató fővárosi felügyelőséghez járatkéséssel kapcsolatban 2013-ban összesen 52, 2014-ben szeptemberig 102 panasz érkezett - dr. Kriesch Attila, az EFK igazgatója nyilatkozata szerint. „Ezek között 2013-ban 45, 2014-ben 90 esetben hivatkozott rendkívüli körülményre a légitársaság. A hatósági vizsgálat 2013-ban 26, 2014-ben 14 esetben állapította meg, hogy ténylegesen rendkívüli körülmény okozta a késést, így a légitársaság mentesülhetett a kártalanítási kötelezettsége alól." 
 
forrásanyag: http://www.origo.hu

Share on Tumblr