Jó ha tudjuk sorozat

Csecsemők, kisgyermekek védelme

Háztartás

Műszaki termékek

Vásárlás

SzabadidőCsecsemők, kisgyermekek védelme

Jó, ha tudjuk a bébi- és gyermeklábbelikről

 • A gyermek lábbeliknél nyolcféle elnevezést és mérethatárt különböztetünk meg francia méretszámban: bébi lábbeli: 17-től 19-ig, tipegő lábbeli: 20 és 21, kisgyermek lábbeli: 22-től 25-ig, gyermek lábbeli: 26-tól 30-ig.

Jó, ha tudjuk a biztonsági gyermekülésekről

 • A statisztikák szerint a közúti balesetek során több gyermek veszíti életét az autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként. Egy 50 km/óra sebességgel történő ütközés esetén a védelem nélkül utazó gyermek testsúlya 25-szörösének megfelelő erővel vágódhat az előtte utazónak vagy repülhet ki a szélvédőn át az úttestre súlyos, illetve végzetes balesetet szenvedve. Ezt akadályozza meg a biztonsági gyermekülés, amely a gyermek védelmét 7-szeresére növeli és ezzel az életét mentheti meg.

Jó, ha tudjuk a csecsemő- és kisgyermekbútorokról

 • Mindannyian igyekszünk kellemes és szépen berendezett otthont teremteni a gyermekeink számára. A baba-, később a gyermekszoba elmaradhatatlan darabja a kiságy, a pelenkázó asztal vagy berendezés és a ruhásszekrény. A bútor legyen szép, de alapvetően a baba kényelmét szolgálja. Ragaszkodjunk a jó minőségű portékához.

Jó, ha tudjuk a csecsemőjátékokról

 • Már az egy hónapos csecsemő szereti nézegetni az ágya, bölcsője fölé rögzített, a légáramlatban enyhén himbálózó színes, fényes, vidám, mosolygós arcú figurákat.

Jó ha tudjuk a játékokról

 • A játékvásárlást célszerű előre megtervezni. A hagyományos és legdivatosabb játékok sokaságából nem könnyű kiválasztani azt, amelyik  hasznos, valóban építi gyermekeink lelkét és értelmét, fejleszti kézügyességét, kreativitását, megmozgatja a fantáziáját.

Jó, ha tudjuk a játéknak, vagy másnak látszó termékekről

 • A piacon, néha üzletben is, olyan termékeket is árusítanak, amelyekről első látásra nem állapítható meg azok funkciója, illetve rendeltetése. Ha ehhez még az is társul - márpedig piacon történő vásárláskor sajnos számolni kell vele -, hogy magyar nyelvű vevő tájékoztatót sem mellékelnek az áruhoz, akkor az a leghelyesebb, ha egy fillért sem költünk az ilyen árura.

Jó, ha tudjuk a kismamák fehérneműiről

 • A terhesség során a megváltozott statikai állapotok következtében kialakul az ún. kismamatartás, mely derék-, illetve gerinc panaszokhoz vezethet. Megfelelő formájú, tartású fehérnemű megválasztásával ez ellen igen sokat tehetünk, jelentősen javítva a kismama közérzetét.

Jó, ha tudjuk a magas etetőszékekről

 • Ha a baba étrendjébe a tejen és gyümölcsleven kívül a pépesített gyümölcsöt, főzeléket már be lehet iktatni, akkor itt az ideje, hogy a szülők elgondolkodjanak egy etetőszék megvásárlásáról. Sok szülő szerint a kiságy után a baba legfontosabb bútora az etetőszék.

Jó, ha tudjuk a csecsemő- és gyermekruhák biztonságáról

 • A gyermekek egyéves koráig csecsemőkorról, utána gyermekkorról beszélünk. Jó, ha tudjuk, hogy 2005 óta nemzeti szabvány rendelkezik a gyermekruházat biztonságáról. 

Jó, ha tudjuk a kisgyermek és bébiételekről

 • A bébiételek a csecsemők, kisgyermekek életkorának megfelelő, különböző tápanyagigény szerint készülnek. A gyártóknak a bébiételeken fel kell tüntetni az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát tartalmat, a hozzáadott vitamin és ásványi anyagok mennyiségét.

Háztartás

Jó, ha tudjuk a mosó- és öblítőszerekről

 • A mosószerek olyan kémiai anyagkeverékek, melyek a vizes közegben mosott textíliából eltávolítják a különböző szennyeződéseket, anélkül, hogy a textíliát károsítanák.

Jó, ha tudjuk a textiltermékek kezeléséről

 • A textíliák használati kezelési útmutatója nekünk, vásárlóknak segít abban, hogy a ruhaneműinket szakszerűen ápoljuk. Az ajánlott kezelési mód betartása a kellő biztosítéka annak, hogy a textília hosszú ideig megőrizze eredeti, vonzó küllemét. A kezelési jelképsorok – melyek nemzetközileg egységesek – segítségével egyszerű és érthető tájékoztatást kaphatunk. Ezt a jelképsort általában az oldalvonalban, a nyakrészben, vagy a vállvarrásnál találhatjuk meg. 

Jó, ha tudjuk a gyapjú ágyneműkről

 • A tiszta gyapjúból készült takaró - szemben a hagyományos paplanokkal - nemcsak melegen tartja az alvó testet, hanem kitűnő szellőzőképessége révén szinte együtt lélegzik vele. Az állandó hőmérséklet miatt megakadályozza a befülledést, és a hőingadozás következtében fellépő megfázást, reumatikus, izületi bántalmak kialakulását, vagy fokozódását. 

Jó, ha tudjuk a szilikon sütőformákról

 • A szilikon sütőformák az élelmiszerek előállításához alkalmazható, 100%-os tisztaságú szilikonból, egyedülálló technológiával készülnek.

Jó, ha tudjuk az üdítő- és energiaitalokról

 • Az energiaitalok és a koffein tartalmú kóla ízű üdítőitalok fogyasztása- hasonlóképpen az élvezeti cikkekhez - mértékletességet kíván. Túlzott fogyasztásuk esetén kezdetben "feldobja" a fogyasztót, de egy idő után gyorsan "elejtheti".

Műszaki termékek

 Jó, ha tudjuk a műszaki termékek biztonságosságáról

 • Jó, ha tudjuk, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknek biztonságosnak kell lenniük és a fogyasztóknak minden olyan információt meg kell kapniuk, amely szükséges termék megfelelő kiválasztásához és biztonságos, rendeltetésszerű használatához.

Jó, ha tudjuk a hordozható médialejátszókról

 • Az MP3 egy speciális, hanganyag tárolására kidolgozott fájlformátum, az egyik legismertebb és legelterjedtebb zenetömörítési eljárás. Az MP4 a hordozható videólejátszó. A műsort a számítógépről lehet az MP3 és az MP4 lejátszókra tölteni. 

Jó, ha tudjuk a mobiltelefonokról

 • Ahogy növekszik a mobiltelefonok száma, úgy nő a készülék típusválasztékának, valamint a szolgáltatások bővülésének kapcsán a jellemzően előforduló hibák, így a reklamálók száma is. 

Jó, ha tudjuk a benzinüzemű kerti gépekről

 • Csak sértetlen csomagolású terméket vásároljunk, mert a terméket vásárlási helyén nincs módunk kipróbálni. A kerti gép mellé magyar nyelvű használati utasítást, szabályosan kitöltött és lepecsételt jótállási jegyet kell a forgalmazónak mellékelnie. 

Vásárlás

Jó, ha tudjuk a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról

 • 2008. szeptember 1-jén hatályba lépett a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény, megalkotásának célja az volt, hogy a fogyasztói jogok hatákonyabb védelme érdekében olyan eszközöket biztosítson a hatóságoknak, amelyek alkalmasak a fogyasztókat félrevezető, megtévesztő, agresszív vagy egyébként tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megakadályozására.

Jó, ha tudjuk a cipővásárlásról

 • A lábbelik sokféle változatban, modellkialakításban kerülnek forgalomba. Annak alapján csoportosíthatók, hogy viseletük milyen körülmények (pl.: időjárás) között ajánlott. A rendszeres használatú lábbelikhez a tavaszi-őszi, a nyári és a téli lábbeli típus tartozik, amely az évszakra utaló rendeltetési célt is tükrözi.

Jó, ha tudjuk: ünnepek előtt és után

 • A vásárlásra való felkészülést érdemes már otthon elkezdeni, számba venni, hogy mit is szeretnénk vásárolni, hol és körülbelül mennyi pénzt szánunk a különböző áruféleségekre. Mindenképpen gondoljuk meg, hogy hol vásárolunk. 

Szabadidő

Jó, ha tudjuk a napozószerekről

 • A mértéktelen napozás - különösen a déli órákban - számtalan veszéllyel járhat. 

Jó, ha tudjuk vízi játékokról

 • Vízi játékok azok, amelyeket vízben lehet használni vagy vízzel. tehát  beltérben használatos fürdőszobai játékok, a strandra szánt felfújható labdák, matracok. úszógumik. Fontos, hogy vízi játékokat mindig szülői felügyelet mellett és sekély vízben használják a gyermekek. 

Jó, ha tudjuk a szervezett utazásokról

 • Magyarországon csak olyan vállalkozás folytathat utazásszervező, utazásközvetítő tevékenységet, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásba vett. Az utazási irodák általáűn szerződési feltétel alkalmazásával kötik meg a szerződéseiket az utasokkal, amelyet általán a prospektus első vagy utolsó oldala tartalmaz. A szerződésben vállalt szolgáltatások teljesítéséért az utazásszervező felel.