Mérés, számolás

Hibás mérés

A szabálysértési törvény alapján aki az árunak közvetlenül a fogyasztók részére történő forgalomba hozatala során hamis méréssel, számolással vagy az áru minőségének megrontásával a vásárlót megkárosítja, szabálysértést követ el.

Példaként említhető, amikor a pénztáros a vásárlás során nem adja vissza a visszajáró összeget a fogyasztónak, kevesebbet ad vissza, vagy helytelenül számolja ki a termékért fizetendő árat.

Mérőeszközök hitelessége

A vonatkozó jogszabály szerint a vásárló részére tömeg, térfogat vagy egyéb mérték szerint forgalmazott terméket – a nettó tömeget, térfogatot vagy egyéb mértéket feltüntető eredeti csomagolásban forgalmazott termék kivételével – csak hatóságilag hitelesített mérőeszközzel történő lemérés után szabad kiszolgálni. Súlypótló eszközök használata tilos.

Ellenőrző mérleg elhelyezése az üzletben

A kereskedelmi törvény értelmében a kereskedő köteles biztosítani, hogy a vásárló a megvásárolni kívánt termék jellegétől függően, annak méretét, súlyát, illetve használhatóságát ellenőrizhesse az üzletben vagy – egyéb kereskedési formák esetében –, ha a termék rendelkezésre bocsátásakor mind a kereskedő vagy annak képviselője, mind pedig a vásárló jelen van.

magyar