A nap híre (2012.06.13.) - Ami a kereskedőváltásra csábít minket – kockázatok és árak

Postaládánkban, illetve ma már egyre inkább e-mail fiókunkban rendszeresen érkeznek a számlák. Jövedelmünk igen nagy hányadát költjük a „sárga csekkekre”, melynek legjelentősebb részét a közüzemi szolgáltatások díja – mint a villany- és a gázszámla – teszik ki, a modern háztartásokban ezek az energiák nélkülözhetetlenek. Mint ahogy a boltban is válogathatunk a különböző árú termékek között, illetve sok esetben meggondoljuk, hogy mi mindent is teszünk a kosárba, úgy ezen szolgáltatások körében is igyekszünk minél inkább leszorítani a költségeket, kevesebbet használjuk elektromos berendezéseinket, kevesebbet fűtünk, illetve olcsóbb szolgáltató után nézünk.  A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az alábbiakra hívja fel a kedves olvasók figyelmét.

Ma már mi, lakossági fogyasztók is dönthetünk a szolgáltató-váltás mellett, kiválaszthatjuk, kitől vásároljuk meg az otthonunkba kerülő energiát, maradhatunk az egyetemes szolgáltatónknál vagy kiléphetünk a szabadpiacra.

Számos helyen és formában találkozhatunk újabb és újabb szolgáltatók ajánlataival, nem ritka az sem, hogy az ún. „ügynökök” otthonunkban keresnek fel bennünket. Mint a legtöbb olyan kérdésben, mely esetben pénztárcánk bánhatja, ha óvatlanok vagyunk, érdemes tájékozódni mielőtt elköteleznénk magunkat és meggondolatlanul aláírnánk egy szerződést.

Sokan nem tudják, hogy ahhoz, hogy fűteni illetve világítani tudjunk, két vállalkozás szolgáltatását is igénybe vesszük. A legkönnyebben úgy választható szét a két társaság, hogy az óráig az elosztói engedélyes szolgáltat, ő állandó szereplő, eljuttatja hozzánk az energiát, végzi a karbantartást, illetve meghatározott időközönként leolvassa a fogyasztásmérőt, az órától pedig az egyetemes szolgáltató, illetve az általunk választott kereskedő végzi tevékenységet, ő az, aki kiállítja részünkre a számlát

A havi számlánkon feltüntetett összeg – fentieknek megfelelően - két összetevőből áll, egyszer fizetnünk kell az alapdíjat, valamint a ténylegesen elfogyasztottmennyiség után a gáz- illetve villamosenergia díját. Az alapdíj független az elfogyasztott mennyiségtől, ez az elosztói engedélyes előbb említett, a rendszer működtetéséhez szükséges díja. A ténylegesen elfogyasztott m3-rel, illetve kWh-val tudunk tehát takarékoskodni.

Fontos, hogy azzal, hogy szolgáltatót váltunk, a szolgáltatás (azaz például a földgáz) minősége nem változik, ugyanis az elosztói engedélyes, aki az energiát a háztartásokhoz eljuttatja, ugyanaz marad. Tehát a kereskedőváltás során új fogyasztásmérő felszerelésére vagy a hálózat átalakítására nincs szükség.

A döntés során az egyik leglényegesebb szempont, hogy milyen áron és feltételekkel juthatunk hozzá az energiához. A szabadpiaci árakat a vállalkozások maguk alakítják ki a piaci viszonyok alapján, melyet főként a nemzetközi viszonyok és árfolyamváltozások befolyásolnak. A különböző ajánlatok áttekintése során nagyon körültekintőnek kell lenni, nem biztos, hogy az elsőre kecsegtetőnek tűnő – akár 5-10 % megtakarítást is ígérő - ajánlattal járhatunk hosszú távon a legjobban.

A Hatósághoz érkezett bejelentések alapján a tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszú távon nem biztos, hogy érdemes beleugrani egy hirtelen jött, kedvezőnek hitt ajánlatba. Különösen akkor legyünk óvatosak és körültekintők, ha valamely szolgáltató munkatársa már szinte számunkra is hihetetlenül kedvező lehetőséget kínál, vagy ha azt érezzük, hogy akár a telefonos akár a személyes megkeresés során megfosztanak bennünket a döntés mérlegelésének lehetőségétől és azonnali döntést várnak tőlünk. Érdemes tehát körüljárni a kérdést, érdeklődni a szolgáltatók ügyfélszolgálatán vagy a honlapon megkeresni az aktuális ajánlatokat, esetleg elolvasni a vállalkozások üzletszabályzatát.

Mivel a használati díjak és az adójellegű terhek meghatározott mértékűek, a szabadpiaci kereskedő kizárólag az energia értékesítési árából tud kedvezményt biztosítani. Ezen túlmenően a szolgáltató korlátozhatja azt is, hogy az egyes, már eleve kedvezményes árkategóriás energiatételekre a további árengedmény már nem vonatkozik. (Gondoljunk itt a villamos energia szolgáltatás terén a vezérelt árszabásra, vagy a földgázszolgáltató II. kategóriájú áraira.)

Fontos utánajárni, hogy az egyetemes szolgáltatási árhoz képest meghirdetett árkedvezmény mely időpontban alkalmazandó és a százalékos mértékben kifejezett engedmény mely energiaszolgáltató áraihoz képest értendő. Érdemes tudni továbbá, hogy az egyetemes szolgáltatónk is nyújthat szabadpiaci szolgáltatást.

Kiemelendő, hogy az egyetemes szolgáltatási árhoz képest meghirdetett árkedvezmény mely időpontban (időintervallumban) hatályos és mely energiaszolgáltató áraihoz mérten értendő. Az előzőekben érintettük, hogy az energiaárak időnként változnak, valamint nincs országosan egységes egyetemes szolgáltatói ár, ezért amikor a költségmegtakarítás reményében a szolgáltató váltás mellett dönt, tanácsos ezen kérdéseket a szerződéskötést megelőzően teljes körűen tisztázni.

Bármi történik, megnyugtathat azonban minket a tudat, hogy semmiképp sem fordulhat elő, hogy energia nélkül maradunk, e kérdés megoldására rendelkezik a jogszabály a „végső menedékes szolgáltatásról”, azaz ha az ellátás veszélybe kerül, a Magyar Energia Hivatal által kijelölt szolgáltató biztosítja az energiát, továbbá a választott földgáz- illetve villamosenergia-kereskedőtől bármikor visszatérhetünk régi szolgáltatónkhoz.

Amennyiben a szolgáltató-váltás menetével kapcsolatosan merül fel panasza, a Magyar Energia Hivatalhoz, a számlázás kérdésében pedig az illetékes megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségéhez fordulhat.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség

 

 

Share on Tumblr