Mit tegyünk, ha az akciós termék mégsem akciós?

Mit tehet a vevő, ha egy kiló málnáért több mint 4 ezer forintot kérnek az üzletben – hangzott el a kérdés a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában. Az adás vendége dr. Barcsa Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője volt, aki válaszul elmondta, hogy az élelmiszeripari termékek esetében nincs hatósági ár, vagyis a kereskedő annyiért árulja az adott terméket, amennyiért szeretné, ebbe a hatóság nem szólhat bele. Vannak bizonyos szolgáltatások, amelyeknél a jogalkotók úgy gondolták, hogy szükséges a hatósági ár – ilyen például a víz, villany, gáz –, de az élelmiszerek esetében a fogyasztó szelektál. Amennyiben drágának találja az adott terméket, akkor nem abban az üzletben vásárolja meg, hanem egy másikban.

forrás: http://www.dehir.hu .

Az árfeltüntetés kapcsán egész évben ellenőriz a fogyasztóvédelmi hatóság. Március közepétől december végig 250 ellenőrzést végeznek megyei szinten, melyből 132 vizsgálatot már be is fejeztek.

- Az eddigi ellenőrzések során 102 esetben találtunk problémát, ez 77 százalékos – viszonylag magas – kifogásolási arány, viszont a jogsértések nem voltak súlyos jellegűek – tájékoztatott Barcsa Lajos.

Az ellenőrzéseknél a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme a cél, a fogyasztóvédők megpróbálják kiszűrni a megtévesztő tájékoztatásokat. Például egy akciós áron meghirdetett terméknél a felügyelők azt ellenőrzik, hogy az adott üzletben valóban az akciós áron kínálják-e az akciós árut. Az árvizsgálatnál azt is figyelik, hogy az eladási árat, illetve az egységárat megfelelő módon tünteti-e fel a forgalmazó. Egyértelműen, könnyen azonosítható módon, forintban, írásban kell jelölni az árat, ami tartalmazza az áfát és az egyéb kötelező terheket is.

- Ha akciósként jelölt terméket vásárolunk, viszont nem akciósként ütik be a pénztárgépbe, akkor mindenféleképpen reklamáljunk, ragaszkodjunk az akciós árhoz. Mostanában már kedvezőek a tapasztalataink, az üzletek nem várják meg, hogy a fogyasztó a fogyasztóvédelmi hatósághoz forduljon, hanem az akciós áron odaadják a fogyasztónak. Ha az üzlet ennek a kérésnek nem tesz eleget, akkor érdemes - amennyiben nem tiltott az üzletben - egy fényképet készíteni, illetve a Vásárlók könyvébe bejegyezni az esetet, így a későbbiekben a bejelentés alapján vagy hivatalból a fogyasztóvédelmi hatóság meg tudja azt vizsgálni – javasolja Barcsa Lajos.

Figyelni kell még az úgynevezett csalogató reklámokra. A fogyasztóvédők sok esetben tapasztalják, hogy egy áruház rendkívül akciós áron hirdet meg egy terméket egy hétre, és már az első, második nap nem lehet kapni – természetesen az ilyen eseteket is kivizsgálják.

forrás: http://www.dehir.hu/ .

Share on Tumblr